Измерване на интериорни врати

При измерване на интериорна врата, уверете се, че измервате точно – в противен случай вратата няма да съвпада. За да получите мерките, ако имате монтирани интериорна каса или екстериорна рамка за врата, измервайте по описания в тази статия начин.

Ако вземате мерките на много врати, от изключителна важност е да измерите всички екстериорни и интериорни каси една по една, тъй като, противно на всеобщото мнение, не всички интериорни врати в един дом са еднакви по големина.

Още повече, че в по-старите сгради понякога касите се раздвижват след известен период от време, което налага намесата на дърводелец, който преди монтирането да оправи проблема.

Височина

При измерване на височина е важно вратите да се измерват на три места – в двата края и в средата. Това е нужно за да се знае дали рамката или касата са равни и дали не трябва интериорната врата да се преработи преди монтирането. След измерването съберете трите резултата, разделете ги на три и извадете от полученото 3 мм. Така интериорната врата ще се отваря и затваря безпроблемно.

Ширина

По същия начин измерете касата или рамката на три различни места, което ще ви увери, че няма нужда от преправяне на интериорните врати преди монтирането. Когато приключите, извадете по 3 мм от всяка страна от средноаритметичното. Така ще сте сигурни, че вратата ще влезе без проблем.

Дебелина

Измерва се дебелината между ръба на рамката/касата и издадената част, където вратата спира, когато се затваря. Това разстояние е най-вероятно да бъде 35 или 40мм за интериорен отвор и 44 мм за екстериорен отвор.

Нашият съвет е да се съобразите със настилката, която ще поставите на пода (килим, ламинат, дървена настилка вътре или праг навън). Това трябва да се знае, когато се определя размерът на интериорната врата. Помнете също, че обикновено интериорните врати имат кантове, които се изпилят. Това значи, че ще можете да изпилите интериорните врати така, че да влизат свободно в касите.

Тъй като кантовете на интериорните врати обикновено са дебели към 6 мм, може да се изпилят по 3 мм на страна, което да осигури точните размери на всяка интериорна врата. Кантовете на екстериорните врати са около 8 мм, което ви дава възможност да изпилите по 4 мм от всяка стр.

Добре е преди да започнете да изпилвате екстериорни или интериорни врати, да се посъветвате със специалист.

 

HTML код на статия

Автор: skrast


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар