Инвестицията в слънчеви колектори – печеливша и сигурна

Не сте ли си задавали въпроса „Защо е необходимо да плащаме толкова големи сметки за топла вода, при положение че слънцето може да я затопли и то безплатно?“ Слънчевите лъчи са основата за създаването на технологията използваща соларната термална енергия.

Използват се слънчеви колектори улавящи слънчевата топлина. Те с много голям успех заместват конвенционалните бойлери използващи газ или електроенергия през по-голямата част от годината. Лесни са за инсталиране, поддръжка и управление и без затруднения могат да се включат в системата ви за топла вода. Цената им е по-висока от тази на електрическите бойлери, но при положение че сметките ви за ток намаляват с от 50 до 80% месечно, със сигурност до 3-4 години инвестицията се възвръща. Минималният живот на една такава система е от порядъка на 20 години, но с подмяната на някой части, тя може да функционира доста по-дълго. Тази инвестиция ще ви донесе печалби от порядъка на 15-20 хиляди лева, което за едно домакинство е много полезно.

Слънчевите колектори и водосъдържателя са сърцето на системата. Колекторите са съставени от вакуумни тръби, наречени абсорбери. Когато те се нагряват, затоплят водата намираща се в тях, а тя от своя страна топли водата във водосъдържателя. Отдалата своята топлина вода се връща обратно в абсорберите и процеса се повтаря.

Има два типа слънчеви системи: активна и пасивна. Активната е по-сложният тип, тъй като използва различни електрически и механични устройства, като помпи, контролни табла, разширителни съдове и отделен бойлер. Слънчеви колектори с “HEAT PIPE” са представител на тази категория. Благодарение на формата си, този тип колектор е в пъти по-добър от плоските слънчеви панели, тъй като много в по-голяма степен усвоява слънчевите лъчи, дори и ъгъла на падане да не е оптималният от 45º.

Системата с технология “HEAT PIPE” много бързо превръща погълнатата слънчева енергия в топлинна чрез вакуумните тръби, доставя я в сърцевината на колектора, там се получава кондензация и охладената вода се спуска надолу, като този процес се повтаря отново и отново.

Пасивният тип слънчева система има много по-малко компоненти, а именно бойлер, вакуумни тръби, отражатели и автоматичен клапан. Тези елементи са свързани в едно цяло, а не като при активните системи. Тук самата вода се използва за абсорбатор. При нагряването и от слънцето, тя се издига към водосъдържателя и отдава топлинната енергия на водата в него. След топлоотдаването отново се връща в долната част на тръбите и така циркулира непрекъснато, като целият този процес се нарича „ефект на термосифона“. Тази система е с изключително опростена технология, относително по-евтина е и има добавен електрически нагревател, който може да подгрее допълнително водата при няколко източвания на ден или през студените зимни дни. Самият резервоар на слънчевият колектор с термосифон работи без налягане, което го прави изключително сигурен.

HTML код на статия

Автор: web fusion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар