История на ПВЦ

Поливинилхлоридът, често съкратено PVC, е термопластичен полимер. Той е полимерен винил, изработен от повтаряне на винилни групи (ethenyls) с водород, заменени от хлорид. Поливинилхлоридът е третата най-масово произвеждана пластмаса, след полиетилен и полипропилен. PVC прозорците се използват широко в строителството, защото са евтини, издръжливи и лесни за сглобяване. PVC производството се очаква да надхвърли 40 милиона тона до 2016 г. Според IUPAC, поливинилният хлорид трябва да се нарича „поли“ (chloroethanediyl), но името не се използва. PVC-то е материал, който е склонен да се полемизира по време на неговото производство и е полезен е при изгаряне.

ПВЦ-то е било първоначално открито през 1872 г. от немския химик Еуджен Бауман, но въпреки това, то не е било патентовано до 1913 г. Изобретателят Фридрих Хайнрих Аугуст Клейт инициирал полимеризацията на винилхлорид със слънчева светлина и през 1913 станал първият човек, който получил патент за PVC. Той се опитал да използва PVC по време на разработката на комерсиални продукти, но срещнал трудности при обработката на твърдите и често чупливи полимери.

По това време Валдо Лонсбъри Семон работил за компанията „BF Goodrich“ в САЩ като изследовател. През 1926 г. Семон изобретил мек PVC или винил. Той се опитвал да дехидрохалогенизира ПВЦ-то във висока температура на кипене, за да получи ненаситена полимер, който след време да може да използва за свързване на каучук с метали или за всяка друга полезна цел. Той започнал да експериментира със захвърлените материали, като ги комбинирал с други химикали и ги излагал да се нагряват. Резултатът бил пластифициран поливинилхлорид – който ние сега наричаме PVC или винил – гъвкав “гел”, който има поразително сходство с естествения каучук.

Според ПВЦ института “както и всички други пластмасови материали, ПВЦ-то е направено чрез серия от стъпки на обработка и преобразуване на суровини (нефт, природен газ или въглища) в уникални синтетични продукти, наречени полимери.”

Скоро след откриването му, PVC-базирани продукти като изолирани проводници, дъждобрани, душ завеси и ПВЦ прозорци станали хит на пазара. Тъй като все повече ползи от винила били открити, промишлеността разработила повече начини за производство и обработка на новите пластмасови. Предприятия, произвеждащи PVC започнали да възникват по време на 30-те години, за да отговорят на търсенето на гъвкавия материал. Само десетилетие след неговата концепция, PVC-то – известно като винил – било използвано за  различни промишлени приложения, включително уплътнения и тръби.  Един от секторите, които наистина се възползвали от ползите, които предлага PVC-то, бил този на завесите. Те висяли над големите входове и осигурявали преграда между отворените пространства. Те наистина били блестящи, защото помагали да се намали загубата на топлина.

По време на 40-те години индустриите в цялата страна, включително и PVC производителите, насочили вниманието си към подпомагане на военните усилия. Покритата с ПВЦ тел била широко използвана на борда на военните кораби на САЩ, заменяйки телта, изолирана с каучук. Производителите на ПВЦ работили на висока предавка и те бързо са намерили нови пазари за трайна пластмаса. След войната, новините за гъвкавостта и устойчивостта на ПВЦ-то, както и устойчивостта му на огън, довели до десетки търговски употреби.

Пет компании произвеждали PVC в средата на 20-ти век и новаторски приложения за ПВЦ-то продължавали да бъдат намирани по време на 50-те и 60-те години. ПВЦ-базиран латекс бил използван за ботуши, покрития на тъкани и надуваеми структури. Освен това били открити методи за повишаване трайността на ПВЦ-то, което отворило много нови врати към приложението му в строителството на сградата.

Продуктите от винил бързо се превърнали в неизменна част от строителната индустрия заради  устойчивостта си на корозия, а химикалите ги правили идеални за изграждане на различни приложения. ПВЦ тръби скоро служели за транспортиране на вода до хиляди домове и индустрии, подпомогнати чрез подобрения в устойчивостта на материала, за да издържа на екстремни температури. Двадесет били фирмите, произвеждащи ПВЦ до 1980г.

Первоначально компания «Профилинк» начинала свою деятельность с трех экструзионных машин, производя три ПВХ системы для окон и дверей, с полной комплектацией и в соответствии с географическим местоположением страны и климатическими особенностями Rheinplast.

Цялата история на ПВЦ-то има много колеблив характер. Въпреки че е преживял серия на бърз растеж, също е имал и неуспехи на опустошителни спадове, в края на които, понякога е бил много близо до изчезване. Въпреки всичко, ПВЦ-то успява да възвърне своята известност под формата на втора позиция

HTML код на статия

Автор: Mandiran


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар