Какво трябва да знаете за водоустойчивия шперплат

Кофражните платна са един от най-важните и неотменими елементи на кофражната система. Тяхната функция е даване на външния вид на искания железобетонен елемент и поемане товара на излятия бетон.

Хидрофобният шперплат се среща в различни размери, като най-често използвания е 1220х2440х21мм. Платната се състоят от дървесина с лепилна връзка фенол-формалдехидна смола, придаваща висока устойчивост на действието на вода, осигурявайки защита от атмосферни влияния и микроорганизми. Причината за добрата стабилност на плоскостите е в множеството пластове – всяко платно е изградено от 13 слоя. С цел да се работи повече от веднъж с шперплата, се използва покритие от 140 гр./кв.м., то запазва повърхността от въздействието на влага, както и способства за равната повърхнине на плоскостите.

Два са видовете покрития: кафяв и черен филм. Като контраст на плоскостите с черен филм, които могат да се използват до 2-3 обръщания, тези с кафяв филм могат да бъдат използвани над 4 пъти. За да бъде предотвратена възможността шперплата да се надуе, кантовете му се обработват с влагоизолационна боя. Водоустойчивия шперплат е един от най-важните елементи на кофражната система, поради своята здравина, водоустойчивост и износоустойчивост на покритието.

Хидрофобния шперплат представлява много голямо улеснение за всеки строител, почистването му не изисква усилия, след това той е готов за последваща употреба. Плоскостите имат дълъг живот на използване, но само в случай, че се спазват напътствията за съхранение и манипулиране с тях. За плоскостите водоустойчив шперплат е присъща стабилност по отношение на размерите. Поради тази причина се постига спестяване на работна сила при изграждане на кофраж. Строителните работници следва да бъдат много внимателни, както при работа с хидрофобния шперплат, така и когато го съхраняват, едно от най-важните правила е плоскостите да се нареждат на сухо място върху напречни нивелирани греди.

При изграждането на кофражната система, работниците трябва да бъдат предпазливи с плоскостите, за да не се повредят лицата и ъглите им. Кардинално значение има решението какви инструменти се използват за пробиване на дупки в платната. Следващия етап е затварянето на кантовете с влагоизолационна боя. Хидрофобния шперплат трябва да се намаже с кофражно масло, преди да се започне работа с него, за по-лесно премахване на по-късен етап. Когато се изгражда кофражната система е благоразумно да се работи и със специално създадени за тази цел скрепителни средства.

Ако незнаете какво кофражно масло ви е необходимо и кои са подходящите инструменти за работа с водоустойчив шперплат, на ваше разположение са познанията на обучените консултанти от Строителна борса „Партньори”. След отправяне на запитване, обучен консултант ще осъществи контакт с вас и ще ви помогне във вземането на решение.

Хидрофобния шперплат е съставна част, без чиято помощ една кофражна форма не може да се конструира. Той е тази част, която придава външният вид на железобетона. Със своето покритие платната могат да се използват много пъти.

http://seopossessor.com/zasto-profesionalistite-predpochitat-vodoustoichiv-shperplat/

HTML код на статия

Автор: shperplat


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар