Как да закупим употребяван лаптоп без да се прецакаме

Когато решите да спестите малко пари и да си купите употребяван лаптоп, изяснете си предварително някои въпроси. Предлагам ви няколко съвета, които можете да вземете или за сведение или наистина да ги използвате при покупка на лаптоп втора употреба.

Моят съвет е да купите лаптоп втора ръка от специализирана фирма, която оперира на пазара на употребявана компютърна техника от няколко години. Със сигурност от такава фирма за техника втора употреба ще получите гаранция поне три или шест месеца. Не купувайте употребяван лаптоп от заложна къща, а и от частно лице. И от двете места вероятно ще получите по-добра цена, но каквото и да ви говорят, истината е, че нямате гаранция за техническото състояние на лаптопа. А при лаптопите има проблеми, които не могат да се забележат веднага.

Става дума за прегряването на лаптопите и последствията от това. Прегряването се получава от замърсяването и задръстването на охладителната система на процесора и системния и видео чипсети. При продължително прегряване се получава или увреждане на чипсетите или отлепване и чак след продължителна и натоварваща работа се проявяват различни проблеми – линии по екрана, премигване на образа и дори изключване на лаптопа. Много от тези проблеми вие ще забележите след като работите по-дълго време. Така че по-добре купете от фирма, която ви дава гаранция и при проблем ще отстрани появилият се дефект.

Друг съвет при покупката на лаптоп втора употреба – по-добре купете лаптоп на известна и утвърдена фирма от компютърния бранш. Например HP, Dell, IBM, Lenovo, Toshiba и други. Непрекъснато се появяват нови фирми, които искат да откъснат част от приходите от този добър пазар, но покупката на лаптоп от утвърдените лидери в този бранш има доста предимства. Тъй като лидерите продават много бройки от своите продукти, доста по-лесно се намират части за ремонт. Говорим за части втора употреба, новите са толкова скъпи, че не си струва. Най-общо казано, доста по-лесно се ремонтират лаптопи на известните и утвърдени марки. Друго важно е, че големите фирми в компютърния бранш, поддържат чудесни сайтове, в които можете лесно да намерите драйвери, а и технически описания и друга полезна информация.

Третият съвет в тази статия е може би първото, което трябва вие да си изясните. За какво ще бъде ползван лаптопа? Ако ще бъде ползван за обикновените приложения- работа в Интернет, скайп, малко музика, гледане на клипчета и някой и друг филм, писане на документи и други подобни, то всеки лаптоп на цена около триста лева с 512MB памет и 40GB хард диск, ще ви свърши работа. Не бъдете максималист в исканията си – повече памет, голям дисплей, голям хард диск и т.н. Това веднага качва цената. Ако ще работите под Windows XP и ще вършите горе изброените дейности, то и 512MB памет ще ви стигне (1GB пък е напълно достатъчна). Хард дискът, който не му стигат 40GB или 60GB, няма да му стигнат и 160GB. Хард дискът на лаптопа не е мястото за съхранение на филми и други големи файлове. За тази работа си има други начини – външни дискове, флашки и други.

Ако ще ползвате сериозни програми, тогава замислете се за по-мощен процесор, повече памет и т.н. Ако ще работите под Windows7, определено ще е добре да имате 2GB памет.

Огледайте добре дисплея на лаптопа. Важно е той да не е надраскан, а не капакът да е в идеален вид. Важно е да има достатъчно яркост и контраст.

Очаквайте скоро и статии за избор на компютри втора употреба както и полезна информация как да изберем принтери втора употреба.

HTML код на статия

Автор: ka64ei


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар