Как да заснемете качествен видеоклип

Правенето на фантастични любителски видеозаписи изисква практика и ние ви предлагаме няколко техники, с които може да стартирате. Те могат да ви помогнат да се възползвате от пълния потенциал на видеокамерата, без да надграждате още скъпи аксесоари и екстри. Вие ще заснемате по-забележителни видеоклипове, на които да се радвате заедно със семейството си години наред.

Нашите съвета за видеозаснемане спадат към две категории – техническа подготовка за видеозаснемане и общи съвети за оптимизиране на заснетия материал.

Започваме с това как се записват домашни филми:

Използвайте умерено бутона приближаване

Честата употреба на бутона за приближаване и отдалечаване от обекта е често срещан проблем и в следствие на това видеозаписът изглежда аматьорски или дори по-лошо, би могъл да накара хората да им се завие свят. Ако искате да приближите и отдалечите обекта – сторете го бавно и плавно и не отдалечавайте отново твърде скоро. Освен това, можете да избягвате употребата на дигиталния преближител – единственото, което ще направи, предимно, е да заснеме отблизо дузина танцуващи пиксела. Докато оптичният „zoom” няма да ви приближи толкова до вашия обект, то с него ще се радвате на по-добро качество на заснетото видео.

Поставете в подходяща рамка своите клипове

Рамкирайте своя обект и не се бойте да го позиционирате него или нея леко извън центъра. В случаи, когато заснемате деца край басейна, визуално е по-интригуващо децата да бъдат уловени докато говорят, веселят се или се гмуркат, изместени леко в страниот центъра. Поставянето на вашия обект в единия край на рамката ви дава вазмойност да уловите повече от обстановката и атмосферата в своя клип.

Не прекалявайте със заснемането на мащабни обекти

За предпочитане е да използвате кадрите с широк обхват, за да определите местонахождението, след което бъдете по-конкретни. Фокусирането върху малките детайли, като например червените фенери, висящи по улиците на Китайския квартал или осветена от слънцето лодка на тропическия бряг, може да отрази атмосферата по-добре от широкоекранните кадри на оживените улици или дългите ивици плаж.

Снимайте от няколко различни позиции

Записването от едно единствено позиция, ще бъде досадно за гледане по-късно. Сцени, снимани от разнообразен ъгъл и местоположение, дават като резултат много по-интересна смесица от кадри и това може да подобри драматизма на важните моменти. Освен това, може да пробвате да използвате по-добър ъгъл на снимане: може да коленичите до нивото на филмирания от вас обект, също ако прецените за по-подходящо може да се покачите на високо, за да заснемете дадена сцена. Да бъдете на еднаква височина със снимания обект, особено ако това са деца, това ще създаде много по-различен ефект отколкото ако се навеждате над тях докато снимате.

Странете от луминисцентното осветление – „backlight”

Единствено поради това, че можем да видим лицата на хората на подобно освтление, не значи, че видеокамерата също ги вижда така. Сравнително често, ефектът от подобно осветяване при клиповете е неприятно ярко, около тъмен силует без забележими черти на лицето и така ще пропуснете да уловите лицевите изражения на семейството си. Може да подобрите тази ситуация като се движите от една страна към друга. Някои камери дори имат настройки, които позволяват коригирането на ефектите от осветяването. Светлината играе важна роля за общия изглед и атмосфера във вашите записи.

Ако не планирате редактиране, то тогава, записвайте само важните моменти

В случай, че желаете да редактирате заснетото, може да запишете всяка една секунда от сватбата на вашия приятел. Но все пак помнете, че кадрите с това как диджеят тества микрофона или как сервитьорът влиза и излиза от кухнята могат да имат и своята историческа значимост, но едва ли носят удоволствие при гледането на филма.

Ако имате широкоекранен телевизор, заснемайте в широкоекранен формат

Повечето от съвременните дигитални камери предлагат записване във формат 16: 9. Това ви позволява да записвате кадри, които са съвместими с широкоекранен монитор, без да се налага да разтягате или разкривявате картината. Възползвайте се от този вариант ако имате HDTV вкъщи (В случай, че правите запис, който ще подарите на любимите си баба и дядо, които все още притежават ретро телевизор от седемдесетте: ), тогава е по-добре да се възползвате от стандартния формат на записване. ) Заснемането на клипче, което отговаря на вашия широкоекранен телевизор ви разрешава да хванете по- голяма част от действието.

Не прекалявайте със специалните ефекти

Удивително е да имате възможността да употребявате екстри като „слънчев” или пък „тон-сепия” върху кадрите си, но ако е възможно отбягвайте тези ефекти ако филмирате важни моменти. Все пак, ако решите, че дадена част от филма може да бъде в черно и бяло, съществуват лесни за използване софтуер приложения за редакция (дори и като безплатни разширения към вашия компютър), които ще ви помогнат да осъществите желаната промяна. Запишете сцената в реалния й цвят и след това експериментирайте с ефектите върху филма. Така бихте имали възможност да съхраните оригиналния запис, докато експериментирате с артистичните ефекти и редакции.
А сега нека разгледаме няколко общи съвети, които могат да подобрят качеството на кадрите и да направят по-лесна употребата на камерата ви.

Опитайте да заснемате с триножник

Снимането на видеоклип с трептяща ръка е едина от основните причини, за зле направените домашни клипове. Независимо, че много от камерите използват различни технологии за стабилизиране на картината, тези приложения могат само да коригират лекото потрепване на ръката. Снимането от стабилна повърхност или с триножник е добър похват за премахване на този проблем. Ще се изненадате, колко лесни за пренасяне са малките триподи.

Подсигурете си резервни флаш памети, касети и оптични дискове в наличност

Да ви свърши мястото за запис по средата на записването не е забавно, поради тази причина е хубаво да имате около себе си резервна памет. Ако пътувате, не се уповавайте на това да купите допълнителния носител за данни когато достигнете желаната дестинация – в много от почивните бази се продават само ограничени разновидности флаш памети, касети, дискове и т. Н. Освен това с голяма надценка. В случай, че мястото започне да свършва, а нямате под ръка памет, можете да превключите в режим на продължителен запис (LP). Това със сигурност не е нещо, което бихте желали да правите редовно, тъй като ви спестява място, но за сметка на качеството на записаните кадри. Все пак ако волейболната игра на вашето дете има продължение, възможно е да преминете на този режим, за да отбележите още от финалните минути.

Задължително носете допълнителна батерия

Допълнителната батерия е точно толкова важна, както и резервните памети. Някои батерии предлагат по-дълго време за запис от тези, които се продават с камерата, така, че проверете за възможните варианти, преди да си я закупите.

Направете резервно копие на своя запис

Медийните носители е възможно да запазят филмите ви с години, но ако късмета ви изневери и се повредят, пропилявате кадрите с първите стъпки на детето ви или страхотната почивка на морето. Затова презастраховайте своя запис – като го презапишете на резервен носител, или най-малко като направите няколко резервни копия в няколко различни директории на вашия лаптоп (което все пак си е доста рисковано).

HTML код на статия

Автор: Хусеин


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар