Как да изберем ресторант

Хапването по заведения ви лишава от досадата сами да си направите храната. Въпреки това е по-приятно да хапвате сандвич с фъстъчено масло у дома, отколкото зле приготвена храна по ресторантите. Нищо не помрачава настроението така, както харченето на пари за лоша храна. В днешно време изборът на ресторанти е огромен. Да речем, има много хубави рибни ресторанти във Варна. Ако търсите добра чужда кухня ще я откриете в един от всичките ресторанти в София.

Това са някои от основните критерии при избора на добър ресторант:
• Ресторантът трябва да е чист.
• Мястото трябва да мирише на хубаво.
• Хубаво е да има много гости.

Ако салонът на заведението изглежда мръсен, то в кухнята му без съмнение ще е дори по-зле. Пропуснете го. Ако не успявате да подушите приятното ухание от приготвянето на храната, най-вероятно ще ви сервират остатъци или нещо, което със сигурност не е прясно. Подминете го. Ако няма хора по масите, тогава или ястията са лоши, или обслужването е ужасно, или пък е извънредно скъпо. Не е изключено да е на лице някаква друга причина, заради която местните не го предпочитат. И вие направете същото.

Други фактори, предопределящи избора на заведение са:
• Паркинг. Преди да вечеряте, първо трябва да успеете да стигнете до заведението. Бъдете сигурни, че има къде да паркирате наоколо. Ако трябва, обадете се предварително и се поинтересувайте дали ресторанта предлага паркинг или има такъв наоколо.
• Резервации. Не забравяйте да направите резервация, ако това е условие на ресторанта. Обадете се предварително, най-вече ако обмисляте да ходите по време на почивка или неработен ден, когато заведенията са по-натоварени.
• Цена. Не трябва да обирате банка, за да си хапнете качествена и вкусна храна. Хубаво е да й се насладите, без да съжалявате за разхода.
• Разнообразие. Ходейки на заведение с приятели, менюто е добре да предлага различни ястия, така че да удовлетвори предпочитанията на всички гости.
• Количество. Порциите в някои ресторанти са много малки и не е възможно да заситят глада ви. Вероятно няма да отидете там втори път. В определени заведения ви предлагат гигантски порции, които няма да можете да изядете. Тогава, ако храната ви е харесала, не се притеснявайте да поискате да ви опаковат останалото за вкъщи.
• Специални изисквания. Проверете дали заведението обслужва клиенти със нестандартни искания. Възможно ли е да си поръчате ястия с ниско съдържание на сол, без стабилизатори (примерно натриев глутамат), вегетарианска кухня и т.н. Това е от значение, ако вие или някой от вашата компания има непоносимост или има специфични хранителни потребности.
• Препоръки. Не са за пренебрегване мненията и критиките относно дадено заведение. Те ще ви дадът добра представа за ресторанта, особено ако препоръките идват от хора, които знаят за какво говорят. Разпитайте колегите си (от отговорите им ще научите нещо ново и за самите тях!)

Въпреки това, за големи събирания е по-добре да отидете на заведения, които вече познавате и лично сте изпитали. Определено вечерта ви ще мине по-приятно в заведение, където сте били преди и където персоналът ви познава. Там вие сами бихте могли да препоръчвате, понеже познавате листата с вината и знаете начина, по който нещата стават. Не е нужно да се притеснявате за нищо, а просто да се наслаждавате на вкусна храна, заобиколени от приятна обстановка и отлично обслужване.

Има случаи, когато може да се попадне на хубав ресторант, ако просто последвате обонянието си. Когато бях на конференция в Пловдив, се разхождахме по главната улица с част от нашата група и изведнъж усетихме полъх на вкусна миризма. Наближаваше време за вечеря и решихме да последваме аромата и да разберем къде ще ни отведе. След няколко преки се намерихме на една уличка, на която се виждаше вентилаторът, източник на миризмата. Завихме зад ъгъла и на фасадната част на сградата видяхме бар, с табела “happy hour” (“щастлив час” – 1 час, през който цените са по-ниски от обичайните). Заведението имаше мексикански Такос с късчета месо, запечени на скара върху топли царевични питки полети с пикантен салса сос. Това беше вкусно и незабравимо прекарване. Докато бяхме на конференцията опитахме и други прекрасни ресторанти в Пловдив, но този, на който попаднахме чрез обонянието си беше добър. Сега следва форум на морето и се чудим какви ли хубави ресторанти в Бургас ще открием.

HTML код на статия

Автор: chokoevsubmit


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар