Как да обзаведем кухнята си

Кухнята е мястото, където творим кулинарните “шедьоври” за себе си и любимите ни хора. В нея човек прекарва значителна част от живота си. Ето защо трябва да е подредена удобно по наш вкус, да създава положителни емоции, да стимулира апетита и желанието за готвене. Няма значение дали ще обзавеждаме нова кухня или ще правим ремонт на стара, дали площта е малка или голяма, първо трябва да изградим визията й в съзнанието си. За да си представим по-ясно как ще изглежда помещението, е нужно да знаем някои основни правила при обзавеждането на кухня.

При избор на цвят за стените е важно да се съобразим с количеството на естествената светлина, което влиза през прозореца. Ако имате северно или западно изложение или пък изобщо нямате прозорец, избягвайте бледите напудрени полутонове. Например прасковено, фъстъчено, розово, а също и матовите повърхности. В такива случаи е препоръчително да заложите на топли цветове като червено, оранжево, жълто, зелено, кафяво, които създават задружна семейна атмосфера и повдигат настроението. А защо не и на успокояващите и символизиращи чистота и свежест- синьо и виолетово. Ефектни са гланцираните повърхности, полирани с лак или изработени от стъкло. Те изглеждат по-изискано благодарение на светлоотразяващата повърхност.

Когато поставяме шкафове и плот трябва да съобразим нивото им с нашия ръст. Препоръчително е фурната да се разположи на нивото на очите и да е вградена. По този начин лесно можете да извадите и наглеждате любимото си ястие в нея, без да се навеждате. Изобщо вградените електроуреди са за предпочитане. Така кухнята изглежда по-широка и подредена. Внимавайте с готварската печка, до нея не бива да има хладилник, съдомиялна или мивка. Електроуредите трябва да са подредени в следната последователност: хладилник – изваждате продуктите; мивка – обработвате ги и печка – готвите. Помежду им се разполага плот за работа – най-добре- 60 см. Освен това трябва да се съобразите и с наличните инсталации – водопровод и канализация, за да определите мястото на мивката.

За цялостния облик на кухнята от голямо значение е материалът от който са направени вратичките на шкафовете. Ако тръгнем от по-евтино към по-скъпо можем да подредим вариантите така – ламинат, MDF – в цвят или фурнирован, масивна дървесина. Ламинатът е евтин, лесно се почиства, има голямо разнообразие от плочи с много цветове, може да бъде и с кант от дървена рамка. Когато е добре обкантен, той е доста по-издръжлив, но ако кантовете не са плътно прилепнали, ПДЧ-то под ламината се издува от влагата и трябва да сменяте вратичките с нови.

MDF (или HDF) е сравнително нов материал, представлява плоча от дървесни нишки със средна или висока плътност, частиците са фино смлени и здраво споени със смоли под налягане. Този материал е най-здрав и е за предпочитане от гледна точка на цена и качество. Дървесината разбира се е класика. От дърво се правят най- скъпите и красиви шкафове.

Добре е да изберете от по-твърдите дървесни видове- дъб, бук, ясен, череша. Чамът, макар че е евтин, не е за предпочитане, защото е мек и се надрасква бързо. Модерни напоследък са вратичките за шкафове от стъкло и метал. Те се изработват с алуминиев профил и матово стъкло. Обикновено се разполагат в горния ред шкафове, като някои от тях светят нощем.

Имате изключително много варианти за това как да обзаведете кухнята. Доверете се на собствения си вкус, за да се чувствате комфортно.

Още много съвети и интересни идеи за вашата кухня в нашия сайт.

 

HTML код на статия

Автор: george


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар