Как да привличате повече посетители?

3 съвета за организатори на събития

Всеки организатор на събитие, семинар или  обучение си задава ежедневно този въпрос.

Ако вече сте организирали успешно няколко събития на определена тема и искате да организирате следващо – Как по-лесно и ефективно да стане това? Кого да поканите ? Кои са хората, които проявяват интерес ? – това са всички участници, които вече са го посетили или са имали желание да го посетят. И естествено – всички, които тепърва ще научат за събитието.

За да поканите първите имате нужда от техните данни за контакт – имена и имейл. Ако не сте си подготвили предварително подредени списъци с контакти на участниците – това е мисия невъзможна. За да стане възможна, е необходимо преди всяко следващо събитие да сте още малко по-подготвени.

1. Събиране на контакти офлайн.

За целта е достатъчно преди всяко събитие да поканите посетителите да попълнят бланки с личните си данни – имена и имейл е достатъчно. В днешни дни хората са доста чуствителни на тема лична информация. Ако прецените , че е уместно, може да поискате и телефон за контакт.  Не трябва да забравяте да поставите текст най-отдолу – „Съгласен съм да получавам съобщения за събития от подобрен характер“. Така ще сте сигурни, че всеки доброволно е дал съгласието си да получава информация от Вас и проявява интерес към подобен род прояви. След което трябва редовно да попълвате събраната информация в удобен за Вас формат. Можете да ги съхранявате на компютъра си или периодично да ги попълвате директно в онлайн софтуер за имейл маркетинг. Предимството на този вид софтуер е , че може лесно да премествате един контакт от един списък в друг и само да допълвате информацията за него.

Важен елемент, който никога не трябва да забравяте е уважението към това позволение, което сте получили от всеки участник и да му изпращате само наистина полезна за него информация.

Какво имам предвид ? – ако организирате семинари в няколко града или на няколко теми, участниците от Варна например предпочитат да получават информация само за събития от своя град, а участниците от София – само за София. Естествено това зависи и от мащаба на събитието. Ако събитието е по-голямо и се провежда само в един град, тогава е добре да поканите всички, които са участвали в подобни събития. Създаването и поддържането на подобни списъци ще Ви даде възможност при всяко едно следващо Вие да имате подръка точните хора, които да поканите.

2. Събиране на контакти онлайн.

Ако имате уебсайт или сте публикували информацията за събитието онлайн не пропускайте възможността да поставите линк към форма в която, всеки който проявява интерес може да се запише. За целта може да използвате автоматичните форми за записване които се генерират от онлайн системите за имейл маркетинг  – дори и да нямате собствен уебсайт. По-този начин ще сте сигурни, че няма да пропуснете никой който има интерес към това което правите. Така Вашите списъци ще се попълват автоматично и не е нужно да се занимавате лично с това.

3. Поддържане на връзка с участниците.

След като имате подготвени списъци по един от двата начина трябва да поканите точните хора за точното събитие.

Може да им няколко съобщения в зависимост от събитието. Едно с информация за предстоящото събитие и едно за напомняне – непосредствено преди него. Ако събитието е от по-голям мащаб и има няколко ценови периода за записване е полезно да ги информирате за всеки един от тях. Хората ценят полезната информация поднесена в подходящото време. По този начин, ако някой е научил за събитието, но в забързаното ежедневие е забравил за крайния срок за записване с намаление, ще Ви бъде много признателен, ако му го напомните. Така той ще спести средства, а Вие – ще спечелите клиент. Всеки е доволен.

Добра практика е също така – да подготвите съобщенията заедно и да ги настроите да се изпратят в подходящото време. Така в един спедобед ще сте подготвили съобщенията за покана и за напомняне и ще сте сигурни, че не сте пропуснали да ги изпратите. Това е удобно и за тези от Вас които пътуват често и не са винаги в офиса. Това е едно от предимствата, които Ви предлага онлайн системата за имейл маркетинг. Освен това, ако имате въпроси или нужда от помощ, винаги можете да получите компетентен съвет от специалист конкретно за Вашия случай.

И един четвърти съвет като бонус. За организаторите на семинари и обучения. Всеки който е посещавал семинар или друга форма на обучение, знае как първите дни след това се чуства изпълнен с желание на приложи веднага всичко научено на практика. Но след няколко седмици, ежедневието ни поглъща със задачки и малко по малко забравяме за доста от нещата. Затова е хубаво да се организират срещи между самите участници, където те да могат да споделят опита от приложеното на практика и да обменят информация. Така всеки ще си припомни наученото и ефекта от обучението ще е по-голям. Това е възможно, когато участниците са от един град и Вие имате техния списък.

Успех на всички.

Източник

HTML код на статия

Автор: emailinvest


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Как да привличате повече посетители?, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар