Кофеина-наистина ли знаем какво причинява

Знаете  ли наистина какви са вредите от консумацията на кофеина в кафето и шоколада.

-Една чаша кафе съдържа около 80милиграма кофеин, а чаша чай-50.
-В шоколадът се съдържат кофеин и теобромин,който има подобно но кофеина действие.
-Кофеинът води до обезводняване, защото след приема на съдържащите го напитки човек отделя по-голямо количество урина, отколкото е приел с напитката.
-Също така кофеинът блокира производството на мелатонин в мозъка. Д-р Кенет Райт доказа това през 1994г. Блокиращият ефект на кофеина върху произвеждания от хипофазата  мелатонин продължава шест до 9 часа. Мелатонинът има сънотворен ефект и регулира телесните функции по време на сън. Неговото инхибиране е една от причините за безсънието след изпиването на кафе.
-Редовното консумиране на кафе по време на бременност увеличава  риска от раждане на дете с поднормено тегло. Възможни са спонтанни аборти и увреждане на плода.
-Кофеинът инхибира ензимите, използвани при запаметяване и може да намали паметта.
Доказано е, че кафето инхибира ензима фодфодиестераза, който участва в процесите на разучаване и развитие на паметта.
-Може да бъде токсичен за мозъчните клетки.Някои растения го използват за защита срещу враговете си. Токсичното действие на кофеина в тях се изразява в намаляване на естествената им съобразителност и способността им да избягват своите врагове. Те забравят как да се замаскирват и стават жертва на враговете си.
-Възрастните хора и децата не трябва да пият кафе, защото кофеинът може да увреди мозъчните им функции и способността им да се приспособяват.
-Тези които пият по 5-6 кафета дневно, имат два пъти по-висок риск от сърдечни кризи.
-Кофеинът може да увреди ДНК и да причини аномалии в ДНК чрез инхибиране на ДНК-възстановителните механизми.
-Доказано е при растения и животни, че причинява генетични промени.
-Той атакува енергийните резерви на мозъчните клетки и понижава прага на контрол, поради което мозъчните клетки могат да изразходват значителна част от резервите си.
Безразборното включване на енергоконсумиращи напитки може да доведе до пълно изтощаване на енергийните резерви на мозъчните клетки. Когато в такива случай се наложи да се посрещне ситуация, изискваща мобилизация на мозъчните клетки, може да се окаже, че те не са в състояние да го направят. След прекомерна консумация на кофеин се наблюдава забавяне на мозъчния отговор, изтощение и раздразнителност.
Кофеинът може да доведе до дефицит на вниманието при младите хора, консумиращи големи количества безалкохолни напитки.
-Водата от своя страна генерира хидроелектрическа енергия. Кофеинът в същата вода стимулира бъбреците и предизвиква отделянето на повече вода от приетата със съдържащата кофеин напитка. Това изтощава енергийните резерви на мозъчните клетки.
Диетичните кофеинсъдържащи напитки, приготвени с изкуствени подсладители, са по-опасни от тези съдържащи захар. Изкуствените подсладители са химични вещества, които намаляват мозъчните клетки, маскирайки се като захар. Сладостта се приема като навлизане на енергия в тялото. Чрез вкусовите брадавици подсладителите програмират мозъка да се държи така, като че ли в организма е постъпила истинска захар, която ще достигне до него чрез кръвообращението. Тъй като кръвното ниво на захарта се контролира стриктно, мозъка изчислява колко захар ще постъпи в кръвта и инструктира черния дроб да не произвежда захар а да я складира. Когато не намери обещаната от вкусовите брадавици захар,мозъкът и черният дроб възбуждат чувството за глад, за да се достави обещаната носеща енергия храна.
Доказано е ,че хората употребяващи подсладители ,около 90мин след приемането им започват да търсят храна и да ядат повече от обикновено.Това е една от причините за затлъстяването на 37% от американците.
Поради това кофеин съдържащите диетични безалкохолни напитки крият двойна опасност-от многобройните увреждащи действия на кофеина и от химичните последици от кофеина.
Декофеинизираните диетични безалкохолни напитки могат да бъдат особено опасни при прилагане на диетични програми за отслабване.Това се отнася особено за подсладителя аспартам ,за когото има данни ,че повишава чистотата на мозъчните тумори и припадъците.
www.vihi.eu -Здраве и Здравословно хранене

 

HTML код на статия

Автор: ximko


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Кофеина-наистина ли знаем какво причинява, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар