Куче за домашен любимец

Ако вие или децата ви искате куче и сте се чудите от къде да започнете, се надявам следващите съвети и въпроси, на които трябва да си отговорите, да са ви полезни.

Първо, задайте си въпроса готови ли сте да сте родител(и) на още едно “дете”?
Грижите за кучето не винаги може да се поемат от дете, което ефективно ще ви достави още грижи (и радости).

С какъв характер куче ще ви пасне? Дружелюбно, любвеобилно, игриво или обратното?
– При избора на кученце на първо място, обръщайте внимание на поведението му. На възраст от два месеца вече може да се видят някои от особените поведения на кучето, от които да се предположи бъдещия му характер. Изборът на характер на кучето до голяма степен зависи от вашата способност да преценявате животното което разглеждате. Ако не сте сигурни в преценката си за поведението, препоръчително е да имате подръка някой който разбира поведението на кучетата при избора.

С колко време и финанси ще разполагате за куче?
– Не трябва да се забравя, че кучето е живо същество и като такова има нужда от храна, игри, разходки, обръщане на внимание, понякога лекарства. Финансовата преценка е важна, но съдейки по това, че четете този текст, най-вероятно сте я направили вече :).

Важно ли е кучето да е породисто или няма значение?
– Ако държите на породисто кученце, развъдник е най-добрия избор. Много кучета чакат своя втори шанс в живота да бъдат домашни любимци, често загубили своя дом не по собствена вина. Ако не държите на елитния произход, куче може да си потърсите и от сайтове съдържащи обяви за кучета.

Малко или възрастно куче?
– Повечето хора намират малките кученца неустоими, но те не винаги са идеалния избор за всеки. “Осиновяването” на бездомно възрастно куче може да се окаже добра алтернатива. Препоръчително е, за дете.

Мъжко или женско куче?
– Има доста различни мнения, когато стане въпрос за пола на кучето. Някои се кълнат, че кучките се обучават по-лесно и са по-обичливи. Други, пък спорят, че женските са по-независими и резервирани. За мъжките се вярва, че са по-агресивни, но пък кастрирането може да промени значително характера им. Не-кастрираните кучета и от двата пола винаги могат да създадат проблеми. Мъжките понякога скитат в търсене на разгонени женски. Женските, пък понякога неочаквано забременяват и е трудно да бъдат контролирани, когато се разгонят. Цената на кастрирането на женско куче е много по-голяма от кастрирането на мъжко, и още по-голяма, ако кучето вече е бременно. Най-добре е да се посъветвате с развъдчик или друг експерт, като ветеринар или треньор, за това какъв пол да изберете за своето куче в зависимост от начина ви на живот.

С дълъг или къс косъм да е кучето?
– Дължината на косъма е пряко свързана с породата и външният вид на кучето. Изберете дължината на косъма според естетическия си усет а не мислете дали ще чистите дълги или къси косми.

Интересни факти относно кучетата:
-> Деца, които имат домашен любимец отсъстват по-малко от училище вследствие на заболяване.
-> Редовната разходка с кучето подобрява физическото състояние на стопаните.
-> Разходките увеличават социалното общуване – много хора се сприятеляват с другите собственици на кучета, които срещат по-често.
-> Разходките помагат и за намаляване на стреса и напрежението от ежедневието, като осигуряват ценно време прекарано с верен приятел.
-> Кучетата осигуряват чувство за емоционално благоденствие, благодарение на безусловната любов, която дават.
-> Собствениците на кучета като цяло имат по-силна имунна система, която им помага да избягват болестите.
-> Кучето помага на хората да се съвземат след лична травма, като например тежка загуба.
-> Хората се възстановяват по-бързо от болести и са с по-висок процент на оцеляване след сърдечен удар, ако имат домашен любимец.

Нека да обърнем внимание и на някои негативи:
-> Кучето иска разходка поне 2 пъти на ден – сутрин и вечер – вашето дете ще го разхожда първите 2 месеца после сте вие :). Особено неприятни са дните с обилни валежи и зимните дни с вятър и -10 градуса температура.
-> Къщата ви ще се напълни с косми и трябва да удвоите времето за почистване за да постигнете същите резултати.
-> Ако имате куче трудно ще може да излезете извън града без него или ще трябва да намерите човек който да го гледа докато вас ви няма.
-> Кучето си иска внимание както всяко живо същество и ако не му го дадете, ще се наложи да ви покаже, че вазите са чупливи, чехлите не са непробиваеми и куп други.
-> Всичко това ако кучето е добро и послушно. Не дай си боже да не излезе такова, списъка става много дълъг.

Съвети:
Не мислете, че ако кученцето е малко като размер, то няма да има нужда от много грижи.
За да се избегнат проблеми със здравето, всички кучета трябва да следват редовен план за ваксинации, определен от ветеринарен лекар.

HTML код на статия

Автор: petkovt


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар