Най-алзаският град в Алзас

ColmarТака наричат Колмар – градче с неповторимо идилична атмосфера в североизточна Франция. Разположен близо до днешната граница с Германия и Швейцария, това кътче запазва в себе си типично рустикалната красота на френската носталгия по миналото. Най-близките летища са Страсбург и Базел (докъдето летят и евтини авиокомпании), а друга опция са редовните автобусни линии от всички близки големи градове.

За първи път Колмар се появява в аналите през 823г., през Средновековието той получава специална коснтитуция от Император Шарл IV, а последвалите векове са изпълнени с реформи и въстания, холерна епидемия, но и мирни години, през които тук гостували именити философи и учени. През 1871 г. Колмар става част от Германия (както и цялата област Алзас), но през 1918 г. французите си връщат властта над града.

Какво можете да видите днес в Колмар? Определено си заслужава да отделите един ден за старият град, който съхранява живописни и величествени спомени от миналото. Църквате Сен Мартен и тази на ордена на доминиканците са изключително добре запазени образци на готическото изкуство. Францисканците също са оставили своя отпечатък в градския пейзаж със своята църква, в която се провеждат много концерти и музикални представяния, благодарение на добрата акустика. А в доминиканската църква днес се съхранява шедьовъра на Мартин Шонгауер „Мадоната в розовия храст”.

Изключително интересна сграда е и митницата на града, която била построена през XV в.. Там се съхранявали всички стоки, които пристигали в Колмар, докато не бъдели измерени и таксите за тях не били заплатени. Там се помещавала и комисията, която отговаряла за съкровищницата на града.

Старият град, също така, предлага възможности да оцените истински ренесансовата архитектура. “Мезон де Тет”, например, е изключително интересно здание със своите 111 глави и гротескни маски, които украсяват фасадата й. Старата болница на града също предлага поглед към по-сдържаната архитектура от златните векове на града.

Удоволствието от разходката по улиците се допълва от шарените покриви и ярко-боядисанинте табели на магазините и ресторантите. Ако искате да починете, отправете се към Ке дьо ла Поасонри, който едно време бил важен пазар за риба. Хилядите цветя, които ви гледат отвсякъде, са спечелили славата му на “най-красивият алзаски град”. А нощем улиците оживяват озарени от специално светлинно шоу. Чрез 900 осветителни тела, разположени из целия град, се постига едно невероятно представление, различно всяка нощ. Преобразените фасади и калдъръми определено са подходящ декор за късна разходка.

HTML код на статия

Автор: tomasz.kaminski87


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар