Необходимост от система за видеонаблюдение

Добрата охранителна система за наблюдение предлага перфектно съотношение качество цена при това без компромиси с постигнатите резултати. В наши дни има прекалено огромно разнообразие от продавана техника, което прави подбора на подходящо оборудване твърде сложен. Не рядко дори набелязването на потенциално опасните зони и точки на определен обект е по-лека задача от подбора на техника за наблюдение и охрана на тези точки.

Голяма част от нас не осъзнават, че поставянето на система за видеонаблюдение е средно и дори дългосрочна инвестиция и затова се налага консултация с професионалисти в областта. Добре е дори да се запознаете до някаква степен в термините на системите за видеонаблюдение, за да може да питате правилните въпроси и като резултат да получите максимална полза от вашата система за охрана.

Необходимо е да знаете, че има разлини видове системи за видеонаблюдение на пазара тези дни – от нискобюджетни охранителни системи за основно видеонаблюдение; системи за видеонаблюдение от среден клас, притежаващи бегли аналитични възможности и системи с висока резолюция от високо ниво, подпомагащи идентифицирането и залавянето на злонамерените лица.

Определяне изискванията към системата за сигурност

За съжаление, причините за закупуването на система за видеонаблюдение са твърде голям брой, обаче за конкретния случай има набор от първостепенни причини. Ако не може да намерите смисъл за монтиране на подобна система, то вероятно нямате нужда от видеонаблюдение.Особеностите на охранявания обект, а също така и главните причини, поради които прибягвате до монтиране на система за видеонаблюдение, определят най-добрата като вид конфигурация за вас. Сред често срещаните причини са: подсилване на физическата охрана с технически средства, лична сигурност, вандалски прояви, наблюдение на посетителите и клиентите, наблюдение на отдалечен безлюден обект, кражби с взлом, промишлен шпионаж, визуално потвърждение на аларма от охраняван обект, кражби в магазините, охрана на здравето и безопасност на работното място, замяна или намаляване броя на охранителите.

Възможни решения

След като определите проблема за сигурността, може да се потърси вариант за премахването му. Вариант е да се закупят заграждения и огради, видеонаблюдение, алармена система (СОТ) или ако се налага да се използва услугите на физическа охрана. Не съществува общо решение за всички ситуации. Конкретните обект и ситуация определят перфектното решение. При всички случай е хубаво да се направи лист с всякакви възможни варианти, да се преценят предимствата и недеостатъците им и да се определи едно или две от тях. Съществува вероятност част от средствата за защита да са непрактични за дадения случай, други да са твърде скъпи. Твърде често изборът пада на система за видеонаблюдение, заради определено по-ниската цена и отличната съвместимост с другите системи за гарантиране на безопасността.

Решили сте да бъде система за видеонаблюдение

Преди да инсталирате системата за видеонаблюдение, от която имате нужда, трябва да се определят количеството и типа на охранителните камери, метод за наблюдение на системата, осигуряването на интернет достъп (за отдалечен мониторинг) и окабеляването.

Видове камери:

Цветните охранителни камери изискват светлина за нормалната си работа в сравнение с черно/белите такива. Цветните охранителни камери притежават предимството за лесно определяне и разпознаване на обектите, с помощта на цветовете им, от своя страна черно/белите предоставят по-добра работа и детайлна визия при ниска осветеност.
– камери ден/нощ – тези камери сменят между цветен и черно/бял режим, определяйки нивото на осветеност в наблюдаваната зона. Перфектно решение за зони с вариращо ниво на осветеност;
– управляеми камери – позволяват дистанционно управление на позицията и приближението й;
– скрити камери – толкова са малки, че много трудно се виждат или са маскирани като други предмети – пожарни или охранителни датчици например;
– камери за външен монтаж – притежават подсилен водоустойчив корпус;
– камери за нощно виждане – имат отделен източник на осветеност, в спектър, който човешкото око не вижда;
– вандалоустойчиви камери – идват в подсилени корпуси, издръжливи на удари.

Начин за наблюдение на видеонаблюдението

– дистанционно наблюдение – наблюдение на камерите през лпкална мрежа и/или интернет. Характеристика, която голяма записващи устройства днес притежават. Добра функция, за съжаление изискваща интернет на охранявания обект;
– локално наблюдение – голяма част устройства за запис имат извод, цифров и/или аналогов, и дават възможност за локално наблюдение на телевизионен екран или монитор. Дори могат да се използват и големи LCD или плазмени телевизори.

Подборът на добра система за наблюдение и охрана често е низ от компромиси с качеството, зоната за наблюдение и стойността на цялата инсталация. Добре е да потърсите консултация с експерти в областта преди да се спрете видеонаблюдение или да прибегнете към самостоятелно инсталиране на такова.

HTML код на статия

Автор: modazadoma


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар