Не всички ACAI BERRY – продукти са равни. Пазете се от измами!

Акай бери е малък лилав плод, който расте в дъждовните гори на Амазония на палмови дървета от рода на Евтерпа (Euterpe oleracea). Въпреки че е сравнително непознат за нас, местното население от векове се възползва от медицинските му качества.

Множество  проучванията през последните години стигат до поразителния факт, че този малък плод е една от най- добрите храни на света, притежаваща невероятни стойности на полезни вещества за организма. Поради това Акай си спечели званието„Световна Супер храна”, а местните го наричат „Фонтана на живота „. Поради изключително краткия живот на плодовете Акай след откъсването им от дървото, свежия плод може да бъде консумиран само и единствено в Бразилия, до няколко часа след брането или под формата на сок, замразени нектари или хранително добавки.

Американската компания SAMBAZON намира решението през 2000г., как „Плода чудо” да стигне до потребителите по света, запазвайки в пълен размер невероятния коктейл от антиоксиданти, омега /3,6,9/мазнини, аминокиселини, протеини, витамини, минерали и фибри. Sambazon е създател на първата по рода си организация за справедлива търговия на сертифицирани биологични храни, както и веригата за доставки на Acai, кaто  работи с над 10 000  хиляди местни семейства и насърчавайки  ги да развиват биологично устойчиво земеделие. Процеса на отглеждане на плодовете се контролира педантично за постигане на най-високо качество 100% органичен сертифициран продукт. Преработката се извършва в ултрамодерния завод на САМБАЗОН в Макапа, чрез метода  „лиофилизация”/ Freeze drying/– това е най- добрия метод за преработка на Акай бери за да се извлекат максимално големи количества на хранителни компоненти. Плодът Акай се бере, маха се кожата на плода, която единствено се използва и се пастюризира в най- кратки срокове (часове) от брането. След това се транспортира към фабриката, замразява се на ниска температура- (-40) градуса, след което в специална вакуум камера се отстранява влагата. При тази температурна обработка няма никакви поражения върху плода. Тъй като получения продукт е концентрирана форма на естествения плод Акай, той притежава много по – висока концентрация на хранителни компоненти, отколкото естествения плод. Ако 100 гр.плод Акай има ORAC коефициент 5,500, същото количество freeze dry Acai има ORAC коефициент до 50,000 .

Уникалният микс от полезни вещества на Акай е концентриран в кожата
на плода, представляваща около 7-8% от него, останалата част са семки, които нямат никаква хранителна стойност. Ето защо те трябва да бъдат отстранени, което е изключително трудоемък процес, на ден Самбазон обработват над 10млн. плода, семките се използват за изработката на огърлици, гривни или други екзотични накити от Амазонка.

Последните няколко  години, Acai Sambazon буквално разтърси света. За разлика от много продукти, на които необосновано са преписвани магически свойства, Acai Sambazon е предмет на редица изследвания на най- авторитетните изследователски институти и учени  в световен мащаб. Множество изследвания показват, че мощната концентрация на уникални полезни вещества, съдържаща се в кожата на плода . Акай има анти- ракови свойства, уникално пречистващо действие върху организма, способства за намаляване на много рискови фактори, свързани със сърдечно – съдовите заболявания, диабет и припадъци, спомага за коригиране на телесното тегло, най-мощният антиоксидант на планетата .  Световно известният дерматолог Д-р Перрикон определи Acai  като една от най- добрите „Супер храни”, спомагаща за забавяне на процесите на стареене в човешкия организъм. Прочутата американска водеща Опра Уимфри обяви в своето шоу Акай за „своя пречистваща и супер енергийна храна”. Последните няколко години Acai Sambazon присъства във водещите световни медии като феномен. Звезди като Бритни Спиърс, Брад Пит, Миранда Кер, Стийв Бъртън, Матю МакКони, Кели Слейтър, Тори Хънтър, Оуен Уилсън признават, че ползват редовно Акай. Цяла плеяда от водещи американски спортисти, признават, че живеят с продуктите  Самбазон Акай.

За съжаление този невероятен успех на Acai Sambazon продуктите в световен мащаб,   предизвика безпрецедентен  бум на предлагане на некачествени продукти под търговското наименование Акай, цитиращи научни разкрития и свойства на Acai Sambazon. Статистиката показва, че над 93% от продуктите с това наименование имат нищожна или никаква хранителна стойност, поради спецификата на самия плод, както и липсата на технологични възможности за обработката му в Бразилия.  95% от изложената информация в световен мащаб за качествата на продуктите Акай са на база научни изследвания с Акай  freeze dry  на Самбазон. Продукти от т.нар. „екстракти”, „концентрати”, гел -капсули с течни субстанции нямат нищо общо с органичния Акай. Стойностите на такива продукти са 50 пъти по- ниски и по никакъв начин не могат да бъдат отнесени към информацията за органичен Акай .

В много случаи некоректно се цитират стойности на freeze dry Акай в продукти, произведени посредством друг много по- евтин метод, но значително по – неефективен, а именно Spray dry. При този метод проблема е високата температура, при която се изпарява водата във плода, унищожавайки много от хранителните вещества в Акай бери. Втория проблем е, че този метод включва използването на консервиращи компоненти като Малтодекстрин. В крайна сметка 40% от преработения продукт всъщност е Малтодекстрин. Така че, ако в капсули Акай spray dry се твърди, че съдържат 500 мг. Акай, действителното съдържание е около 300 мг. Не може да намерите на етикета на продукта компонента Малтодекстрин, защото той се прибавя по време на производствения процес и технически не е необходимо да бъде включен в списъка на съставките на етикета. Това е една вратичка в FDA етикирането. Тъй като Малтодекстрин е добавен в производствения процес, а не допълнителна съставка, производителят не е длъжен да го поставя на етикета.

Друг начин, заблуждаващ потребителя, е представянето на фрази като „4:1″ и „супер концентриран екстракт”. Когато става въпрос за екстракт, се подразбира, че от едно растение е извлечен даден компонент, напр. от кафето може да бъде създаден екстракт от кофеин, без другите му стойности. Когато става въпрос за Акай бери, това няма никакъв смисъл. В плода на Акай бери има огромно количество хранителни компоненти, не е ясно кой точно е извлечен. В действителност качествата му идват от съвкупността на всички компоненти. Другият проблем при екстрактите е, че  са извлечени по метода Spray dry. Ето защо ORAC стойностите на freeze dry продуктите са 50 пъти по – високи от spray dry екстракти. Въпреки това се презентират стойностите на freeze dry.
Не позволявайте фрази като „4:1″ и „супер концентриран екстракт” да Ви впечатляват. Ако искате всички хранителни вещества от плода Акай, трябва да използвате само сертифицирани freeze dry продукти. Реалното съотношение на концентрация е 7:1, без да бъде унищожена нито една ценна съставка в следствие на термична обработка.

Измамите с хранителни добавки Акай основно се извършват в интернет. Ползва се една и съща схема, включваща блог, който разказва сърцераздирателна история как авторката на самия блог е свалила 15-20 кг.за месец с уникален продукт, които случайно е видяла по телевизията. Следва препратка към сайт в който надлежно се цитират ORAK стойности, имена на звезди, световни медии, клинични изследвания  които са факт за компанията САМБАЗОН, но клиента остава с грешното впечатление, че касаят въпросния продукт менте. Въпреки, че  подобни продукти съдържат нищожни количества екстракт от плода, носят гръмко име ACAI….. Обикновено се представят, като революционна формула, която обикновено е от евтини екстракти като зелен чай, кофеин, соя и др . Подобни сайтове обикновено са анонимни, няма данни за производител, вносител няма адрес на фирмата или телефон за контакт. Поръчките стават през форма за поръчка, доставката е с куриер. В САЩ са заведени над  200 дела  от адвокатите на Опра и други популярни личности против подобни фирми внушаващи, че се подкрепят от тях.

В следствие на тази порочна практика и за да се защитят клиентите от измами с Акай продукти, сайтовете  предлагащи такива се акредитират от BBB / Better Business Bureau /   Бюро за добра бизнес практика. Показателен е факта, от над 200 продукта Акай  бюрото акредитира  едва 3 и те са добавките на САМБАЗОН  Acai Power Caps и Acai Power Scoop , Perfekt Acaiмарка която се произвежда от акай Самбазон и Amazon thunder

В заключение :

За да се възползвате от огромните ползи за здравето от плода АКАЙ, без да станете жертва на безскрупулни търговци трябва да се уверите в продукта който купувате.

На първо място купувайте продукти произведени от 100% чист органичен freeze dry  Acai гаранция за това е сертификат ORGANIC. Продукти произведени от екстракт нямат нищо общо с органичен Акай, техните стойности са 50 пъти по-ниски. Добавки които са Акай в комбинация с други неща,  като зелен чай и др. са много лоша идея. Клиничните анализи на Акай доказват, че природата е създала уникална формула, перфектната пропорция на най-полезните вещества на планетата това  създава ефекта на СИНЕРГИЯ / съвместно действие, при което крайният ефект  е по-голям от сумата на ефектите, предизвикани по отделно от всеки агент/ в този смисъл всеки добавен компонент ще отслаби мощното действие на Акай.

Купувайте от интернет  само от сайтове в които сте сигурни, за съжаление в България няма акредитация,  но лесно можете да проверите кои продукти имат BBB акредитация в чужди сайтове и ползвайте само тях след като се уверите, че са оригинални. Купувайте Акай добавки от аптеките, там вероятността да ви продадат менте е доста по-малка.

HTML код на статия

Автор: Health NEWS


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 1.0 от 6 звезди. (от 2 гласа)
Не всички ACAI BERRY - продукти са равни. Пазете се от измами!, 1.0 out of 6 based on 2 ratings

5 коментара по “Не всички ACAI BERRY – продукти са равни. Пазете се от измами!”

  1. Евгени каза:

    Сега се убедих, че това което си поръчах (екстракт от Акай 4:1 на BIOVEA) наистина е някакво менте, сурогат или каквото и да е друго, но не и истинския продукт! След една седмица приемане няма и помен от рекламираните му ефекти (освен финансов за мошениците, които го предлагат). Явно хвалебствените коментари и дитирамби, които изчетох в някакъв сайт са дело на самите тях за примамка (и то каква!!) на лековерни хора като мен. Благодаря за информацията и съветите.

  2. Silwana каза:

    За мое огромно съжаление ,късно прочетох тази статия и попаднах на едно ужасно китайско менте ABC ACAI BERRY не само,че няма никакъв ефект ,но ми създаде и здравословни проблеми този продукт абц Акай бери няма нищо общо с Акай бери Самбазон и е пълна измама.

  3. Ив каза:

    И аз изчетох същите хвалебствия,но се усъмних! Затова се порових повече и попаднах на тази информация тук,за което благодаря. До колкото разбирам трябва да търсим този продукт само в аптека,така ли? И дали наистина все пак действа се чудя. И как може като го спреш да не напълнееш,нали пак ще ти се върне същия апетит,който до тогава е бил потискан ?! Писна ми от лъжливи продукти!!!

  4. GB каза:

    Здравейте, направихме грешката да поръчаме Акай Бери на Биовеа, но още не е пристигнал и не сме го платили. Има ли начин да откажем поръчката? Някой пробвал ли е? Днес по-рано го поръчахме, вече не си вдигат телефона, може би е късно. Ще се радвам на бърз отговор и съвет!

  5. Petar каза:

    Здравейте, аз съм пил акай на биовеа и продуктът беше добър – доволен съм. Имаше резултат и си го поръчах от български сайт. Изобщо цялата тази кампания на Самбазон, че само техният продукт е оригинален ми се струва абсурдна, предполагам, че и заради това техният Акай е най-скъп

Напиши коментар