Не изхвърляйте повредените мрежови устройства! Атанас Коларов

RJ-45 куплунг с вграден трансформаторПонякога е безкрайно лесно да възстановите работоспособността на повредените мрежови устройства. Потърсих начин да разбера защо дефектират и разбрах интересни неща. Става дума за различни видове мрежови устройства – LAN карти, вградени мрежови адаптери по дънните платки, суичове, рутери, хъбове, LAN секцията на безжични клиентски устройства (wireless adapters, access points, wireless routers и т. н.)
Работата е следната. Всички мрежови устройства са конструирани да работят по UTP кабел, който е с 8 жила и някаква дължина до около стотина метра. Натрупватнето на статични заряди в атмосферата често се индуктира в този кабел и прегарят резисторите от протеклия голям ток. Подмяната на такъв прекъснал резистор почти винаги Ви гарантира възвръщане на нормалната работоспособност на устройството. Не е задължително да търсите абсолютно същите SMD резистори. Единственото условие е новите резистори да се поместят като габарити на мястото на повредените. В по-старите устройства тези трансформатори и резистори бяха монтирани като отделни устройства. При съвременните устройства производителите започнаха да интегрират RJ-45 куплунга с тези разделителни трансформатори и защитни резистори в един корпус с куплунга. Четирите балун трансформатора са много малки, с по няколко навивки и се намират на гърба на малката платка, показана на снимката. Заляти са със смола и практически са неразглобяеми. Най-накрая като разгледате внимателно схемата, която съм свалил от АР AirLive, ще разберете за какво става дума. Работата по ремонта може да се сведе до подмяна на този куплунг с интегрирани функции.
Други повреди, които съм срещал при тези устройства, са свързани със захранващите модули. На практика не съм срещал в последните години параметрични стабилизатори на входното захранващото напрежение в тези устройства. Затова и работния им диапазон свързан с напрежението от адаптера варира от 5-6 V докъм 40 V. Масово се прилагат импусни регулатори на напрежение. Можете да приемете, че стабилизаторите работят нормално, ако около по-мощните активни елементи измерите напрежения като 5 V, 3,3 V, 2,5 V или 1,8 V. Раздутите филтриращи кондензатори са ярък признак за некачествена работа на стабилизатора. И ако все още устройството работи с условности, то след известно време със сигурност ще откаже инициализация.
През ръцете Ви може да преминат и устройства, които работят известно време и после блокират. И подобни ситуации съм се постарал да изследвам. По някаква причина някаква част от сложната схемотехника на процесора се поврежда, като общата работоспособност на чипа се запазва. Зная, че не звучи сериозно, но това съм го тествал многократно. В повечето случаи е било успешно слагането само на радиатор или на вентилатор върху процесора. С пускането на устройството тръгва и вентилатора за да охлажда процесора. Правя го задължително на устройства, които работят в пластмасови кутии на атмосферно влияние. Там през лятото нагряването е сериозно.

HTML код на статия

Автор: Атанас


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар