Новините и съвременните медии

Новините от днес са актуални, понеже различните канали, емисии и информациоони издания се конкурират помежду си. Каква обаче е социалната им роля? Може би никаква, все пак показват просто факти. Но как тези факти биват представени и трябва ли всичко да се показва в новинарските емисии? Може да се каже, че в социален план медиите имат две основни функции – да информират и да забавляват. Децата например, са ориентирани към първата: чрез детски филмчета, детски песнички и анимации; това се отнася също така и за тийнейджърите – чрез музикалните канали например. Едва в по-късна възраст всички започват да разбират, че най-стойностното нещо, което телевизията може да са новините. Телевизията и нтернет медиите ни доближава до събитията чрез звук, картина и коментари.

Телевизията бе модерна в края на миналия век. Настоящето обаче донесе на хората нови начини за забавление и вече все по- голямата част от хората предпочитат да гледат желаните филми, сериали и предавания на или в интернет. Хората следят новините, защото искат да знаят какво се случва в страната, по света и на съседната улица. Още от деца наблюдаваме как нашите родители гледат новините. Тогава те са скучни за нас, но по-късно да осъзнаваме, че именно те представляват гръбнакът на обществото. Медиите са четвъртата власт именно заради новините. Те могат да бъдат представени от стотици различни ъгли и винаги да отразяват едно и също събитие.

Телевизията е започнала да представя новинарски емисии с идеята, че хората имат правото да знаят какво се случва. Това е същността на демокрацията и като същества, живеещи в демократична страна, нашите новини би трябвало да ни осведомяват за всичко безпристрастно и моментално. Никаква скрита информация или манипулация – това е основната идея на всеки репортер, когато стартира кариерата си. По същия начин са възвишени и възгледите на децата, когато искат да станат политици и да направят нещата, каквито трябва да бъдат. Всеки започва с чисти идеали, докато не попадне във водовъртежа на живота, принуждаващ го да се подчини на някакви неписани антисоциални закони.

Каква е всъщност социалната роля на новините? Те са изгубили вече своята невинност. Те могат да ни представят нещо, но да скрият друго. Могат да съсипят репутацията на някого, както могат и да го издигнат. Когато се случи някакво събитие, то става свободна информация, която може да бъде интерпретирана по стотици възможни начини. Обществото, в което го представя медията е обектът, който може да бъде манипулиран, или оставен да изведе сам собствените си заключения. Медиите трябва да ни помагат да направим правилен избор при интерпретирането на събитието, понеже зрителят няма как да разполага с необходимото време да разследва и  проучва всички факти около дадено събитие. Потребителят на информацията поема синтезирана няколко минутната информация, която му бива представяна. Той може да чуе, че бензинът поскъпва и ще се повиши цената, на която купува билета си за автобуса. Ще чуе, че има суша или наводнения и земеделските производители ще продават житото по-скъпо – това ще го накара да увеличи цената на пилешките продукти, които продава, защото пилетата се хранят с това жито. Той иска да е подготвен още преди събитието да се е случило. Бензинът и житото може и да стабилизират цените си, но хората от другите икономически сектори ще имат в предвид това, което са научили от медиите. Медиите са предизвикали този смут сред предприемачите, тъй като именно техните репортери са тези, които са споменали за кризата с определен продукт. В своя стремеж винаги да са първи с новините, те са си създали навика да изпреварват и в крайна сметка дори да предизвикват събитията. Хората се доверяват на тяхната преценка и се водят от това, което им бива казано. Човек вече няма навика сам да провери факта, който го вълнува, след като го е чул от любимия си говорител.

Социалната роля на новините е изключително важна, понеже хората им имат доверие. Новините не са сериал, който може да се измисли и промененя по всяко време. Не е реалити, в което всеки да прави, каквото иска. Новините са заобикалящата ни действителност и ако не са представени адекватно, могат да предизвикват промени, които засягат всяка сфера от нашия живот.

Всеки ден потребителят вижда нови, ужасни автомобилни катастрофи, но въпреки това не се замисля, че той може би е следващата жертва във войната по пътищата. Факт е, че новинарските емисии в България внушават мнение, когато би трябвало да са безпристрастни и не успяват да повлияят на хората, когато от тях се изисква това. Липсата на професионализъм и в същото време голямото самочувствие, че работят в някоя от престижните медии, правят от журналистите едни от най-мразените хора. Всеки ден може да се чуе как хората ги обиждат, понеже не са доволни от качеството на тяхната работа.

На какво ни учат новините? Дават ли ясна представа кое от показаното е добро и кое напротив? Децата израстват гледайки как родителите им ругаят коментаторите по телевизията. Това е същата тази тази телевизия, която след време самите те ще гледат, но няма да имат доверие в нея.

HTML код на статия

Автор: libero


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 5.3 от 6 звезди. (от 4 гласа)
Новините и съвременните медии, 5.3 out of 6 based on 4 ratings

1 коментар по “Новините и съвременните медии”

  1. nikolaj каза:

    Затова от години не гледам Новините по телевизията – преглеждам избирателно каквото ми трябва в мрежата..

Напиши коментар