Опознай България-маршрути за пътешествие в България(град Трън)

Тази поредица ще ви помогне в колебанията, в каква посока да поемете. В първа част ще ви запозная с красотите на трънския край и части от западна България.
Град Трън е сравнително близка дестинация и е подходяща за съботно-неделна разходка. Този край на България впечатлява с дивата и изключително красива природа. Като забележителности по пътя можете да посетите Църногорския манастир в село Гигинци, който се намира на 16км. от град Брезник. До там е най-подходящ пътят София-Перник-Брезник и от там наляво до село Гигинци, като асвалтът е в отлично състояние. Манастирът е построен по времето на второто българско царство и е бил изографисан от местни майстори.Интересна е историята на манастира и действащите към момента монаси. Следващата забележителност по маршрута е древен кладенец от римско време в село Гърло. Кладенецът се намира под земята, като са изградени съоръжения с които може да се разгледа подземието.Смята се че датира от повече от 3000 години. Любителите на съвременните актракции могат да посетят село Конска. Там ще намерят истински рай за забавление, в наскоро изграден комплекс. Посетителите могат да избират между картинг писта, АТВ писта, пейнтбол, блъскащи колички и риболов. Продължавате по пътя около 25км. и достигате до град Трън. Центърът на града е възстановен по европейски програми, а на 3км над града можете да посетите един уникален природен феномен-Трънското ждрело на р. Ерма. Изградена е екопътека, а тревните площи до реката са идеални за любителите на палатките и пикниците. На края на града, в посока село Стрезимировци, можете да посетите скалния манастир св. Петка. От там можете да поемете към село Бусинци, където има изграден музей на керамиката. Срещу него на около 2км. е с. Студен извор, където привържениците на родното, могат да посетят музея на киселото мляко.
Той е създаден в името на откривателя на бактерията lactobacillus bulgaricus д-р Стамен Григоров,  родом от същото село. Дестинацията е изключително приятна за отдих.
Възможностите за преспиване по маршрута са хотел Бърдо над град Брезник, където има и басейн, новият спа хотел в центъра на град Трън, хотелът в село Ярловци и туристическата хижа под ждрелото.

HTML код на статия

Автор: Krasimir Kotsev


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар