Оптимизиране на батерията на лаптоп

При продължителен път с влак или докато чакате на летището; искате да прегледате новините; докато пиете кафе или сте на среща извън офиса – батерията на мобилния ви компютър може да се изхаби в най-неудобния момент. За наш късмет, с някои прости саможертви, можете да подобрите живота на батерията си с 1-2 часа.

1. Изключете безжичния интернет и блутута, щом не са ви необходими. Ако са включени WiFi и Bluetooth биха да изтощят значителна част от капацитета на батерията ви. При положение, че едната или за предпочитане двете безжични връзки не са ви необходими, можете да ги спрете използвайки определената комбинация от бутони на лаптопа си.

2. Преминете на Power Saver режим. Така, след известен период в който не сте ползвали лаптопа мониторът ви ще се изключи и ще „приспи” лаптопа ви когато мине още известно време, през което не не използвате компютъра. Натиснете иконката на батерията, долу в дясно на екрана ви, след това натиснете More Power Options. Изберете отметката до Power Saver. Ако не не желаете да ползвате стандартните настройки, цъкнете върху Change plan settings и посочете различни периоди за затъмняването на екрана и минаването към режим на изчакване.

3. Намалете осветлението на дисплея. Това е от най-голямо значение за лаптопи, без LED подсветка. Работата с максимална яркост най-вероятно не ви е наложителна през повечето време, когато използвате своя лаптоп без зарядно. Макар да мониторът ще ви се стори прекалено мрачен отначало, ако изчакате две-три минути ще привикнете и всичко ще бъде OK. За да коригирате подсветката на монитора натиснете бутон fn и функционалния бутон за понижаване на яркостта.

4. Избягвайте натоварващите програми. Играенето на игри, торентите,филмите са все процеси, натоварващи процесора допълнително, което изхабява батерията дори по-бързо.

В случай, че нямате програма за следене натоварването на процесора, бихте могли да видите актуалното му представяне като кликнете с десен бутон на таскбара и изберете Start Task Manager. Отдолу на прозореца се показват настоящото състояние на процесора в проценти и количеството на работещите процеси. В случай, че натоварването е голямо, прегледайте изредените процеси и изключете всички, които не са ви необходими. Не прекратявайте никой процес, при положение, че не сте абсолютно убедени, че не е необходим на уиндоуса, за да работи.

5. Намалете скоростта на процесора си. Някои модели лаптопи разполагат със софтуер, който помага контрола върху честотата на процесора, за да удължат издръжливостта на батерията. Това би могло чувствително да увеличи издръжливостта на батерията, но би ограничили представянето на лаптопа. За това ползвайте този вариант, само ако извършвате леки задачи – умерено браузване или обработване на текстови документи.

 

HTML код на статия

Автор: 4140


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар