Основи на гмуркането

Гмуркането е претърпяло “дълбока” промяна в сравнение с първоначалното значение на думата.  Като цяло това означава просто да се хвърлиш с главата напред във водата и дори има спортна дисциплина, която включва точно това. Днес, да скочиш от самолет също е спорт и също се нарича гмуркане (diving) или skydiving – парашутизъм.

Гмуркането като спорт

Гмуркането или скоковете във вода от много отдавна са световно известен спорт и то един от най-харесваните спортове част от модерните Олимпийски игри. Те се изпълняват като се скача акробатично от височина или от разстояние във вода.

Скоковете във вода се състоят от три дисциплини – скокове от 1 м, от 3 м и от кула. Гмуркачите или скачачите са разделени по възраст и по пол. Кулата варира на височина от 5 м до 10 м и скоковете при по-сериозните състезания като Световната купа и Олимпийските игри се изпълняват само от 10 м. Трамплин и платформа са термини, които се използват при 3 и 5 метровите скокове, но също така и при скоковете от 10 м.

Знаете ли кои са компонентите на гмуркането?

Гмуркача трябва да има физика на гимнастик, т.е. здраво, силно и гъвкаво тяло. За да се изпълняват скокове във вода, човек трябва да се започне от много малък, защото тогава тялото е най-пластично. Има четири компоненти на скока, които определят позициите за гмуркане.

  • Изправена позиция – когато тялото е изпънато право като стрела.
  • Сгъната позиция – когато тялото е сгънато в кръста и никъде другаде.
  • Свита позиция – когато тялото е свито на топка с колене докосващи брадата и петите прибрани до таза.
  • Свободна позиция – тялото е в свободна позиция удобна за въртеливо гмуркане.

Скока от платформата или трамплина, летежа и гмуркането във водата са ключовите елементи, които определят оценяването в тази дисциплина. Всеки от тях носи съответно по 3 точки и евентуално още 1 по усмотрение на съдията. Като пример, един перфектно изпълнен скок разплисква много малко или никаква вода.

Съответно има позиции за гмуркане, които се състоят от скок напред, назад, завъртане напред или завъртане назад, в зависимост от това как се започва и накъде се върти гмуркащият се.

Има и други видове гмуркане като леко- и тежководолазните гмуркания, които също са доста популярни спортни дисциплини. Като съвет за тези, които имат амбицията да се развиват в тази насока, ще кажем, че за добри успехи са нужни много тренировки, практика и добра физическа подготовка. Има не едно и две имена, които са доказали до какви нива може да се достигне в тези спортове.

Без значение дали става въпрос за гмуркане във вода или скокове с парашут от самолет или скала, трябва да бъде отбелязана нуждата от отлична физическа подготовка на този, който го изпълнява, за да може да надмогне всякакво психологическо колебание по време на изпълнението. За хора с физически неразположения като високо кръвно, диабет и др. не е препоръчително да го правят. Преди да решите да направите нещо подобно, задължително трябва да отидете на ви прегледа лекар за някакви здравословни проблеми.

Всичко за гмуркане и водни спортове, както и всякаква друга спортна екипировка и туристическо оборудване, ще намерите в нашия онлайн магазин.

HTML код на статия

Автор: ex3m.bg


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар