Парфюми и козметика – открити и използвани преди хиляди години

Едва ли би било грешно ако предположим, че вероятно 9 от 10 души използват всекидневно използват маркови парфюми с дълготраен аромат и козметика на отвърдени производители. Независимо дали отивате на работа в офиса или се приготвяте за дива нощ навън, вие се стремите да запазите вашата свежи за по-дълго време и точно за това парфюмите са станали част от нашето ежедневие. Какво ли щяхме да правим ако нямахме парфюми? Всъщност много хора не са запознати кога точно е направен първия парфюм.

Смята се, че парфюмите са открити и използвани за първи път през 10-ти век пр. н. е. сред мидяните и персите, които го ползвали предимно, за да прикрият своята лоша хигиена. През това време, ароматните води и лосиони са били правени от роза, смокиня, абсент и нард. Те са се ползвали и като ароматни вина. Египтяните използвали парфюмите с цел мумифицирането. В действителност, изследвания показват, че египтяните дори ги считали за част от поклонението. Техните парфюми са направени от цветя и подправки като шафран, ириси, канела, хелиотроп, смирна и маслото от кедър. Египет е може би първата държава с водеща роля в древния свят, произвеждала парфюми. Гърците и римляните също са имали еднаква любов към ароматите в древния свят.

Революцията при модерните парфюмие в разгара си, когато парфюмериста Пол Паркет е създал първият модерен парфюм за Houbigant през 1882 г. под името “Fougere Royale”. Той осъществява метод, известен като екстракция, като при него се обработват естествени съставки. Този метод произвежда много фино масло от роза и жасмин, но в малки количества, а това ги прави изключително скъпи.

Днес парфюмерийната индустрия е във възход с нови аромати и дизайнери. Производството на парфюми някога няма да забави темповете си. Днес на пазара се предлагат известни аромати от най-добрите дизайнери като Balenciaga, Christian Dior, Jean Paul Gauthier, Kenzo, Yves Saint Laurent, Kelvin Clein и още много други марки, които постоянно преоткриват себе си и произвеждат най-високо качество неустоими парфюми.

Както вече споменахме, няма човек, които всеки ден да не използва и козметични продукти под различни форми. Жените и мъжете например до някъде използват различни видове козметика, тъй като нуждите и кожата им са различни. Жените използват разкрасителна козметика, с която да подчертаят красотата си, за да могат да будят възхищения и да привличат мъжките погледи върху себе си. Мъжете, които държат да изглеждат добре от друга страна също използват козметика, но разбира се тя съвсем не е същата като тази, която използват жените. Мъжкото лице и кожа също се нуждаят от грижи, за да изглеждат добре. Най-малко мъжете всекидневно използват козметика за бръснене, за различни кремове и лосиони за след този процес.

Козметиката също както парфюмите има дългогодишна история, тъй като нашите предци са използвали растения и билки, за да си приготвят мехлеми с различно действие.

В днешно време козметиката и парфюмите са неизменна част от живота на хората, тъй като всеки от нас се стреми да бъде по-красив и харесван от околните.

HTML код на статия

Автор: web fusion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар