Парфюмът – магична комбинация от аромати

nullСпоред тълковния речник парфюмът е комбинация от есенции, фиксатори, масла, ароматни съставки и разтворители. Но тези химични съставки се възприемат като нещо много повече. Нещо отвъд разтворите, създадени в лаборатории.

Парфюмът е имидж и индивидуалност, той е част от уникалната визия и от начина, по който останалите ни възприемат. Според редица изследвания ароматът е сред основните характеристики, чрез които околните ни забелязват, разпознават и запомнят. Именно затова обикновено трудно избираме парфюм и лесно се привързваме към определен аромат, когато го открием.

Изборът на аромат е неразривна част от индивидуалността, като цвета на очите, прическата, извивките на тялото, походката – всички онези комбинации, които представят Аз-а пред другите.

А самите парфюми са сложни комбинации от масла и аромати, събирани от различни точки на света и обработвани по специален начин, за да намерят единност в очарователен, различен от другите парфюм.

За да изпълни мисията си всеки парфюм обединява в състава си три различни групи аромати – базови, сърцевидни и върхови. Едните поставят основата, другите създават същността, а третите са примамливи и леки.

В парфюмерийната индустрия съществуват няколко чудодейни аромата, които намират място в състава на повечето парфюми. Такива съставки са амбрата, мускусът, българската роза и др.

Амбра

Амбрата притежава силен и наситен аромат и се използва като фиксатор в парфюмерийната индустрия. В миналото тя е добивана от кашалоти, като се образува в процеса на храносмилане в червата на морските животни. Днес, парфюмеристите успешно използват изкуствено създадена амбра, която с нищо не разваля качеството на парфюмите и щади морските животни.

Мускус

Мускусът е друга важна съставка и ценен фиксатор в производството на парфюми. Сложният начин за добиването му е извличане от жлезите на мускусен бик. Специфичната мускусна миризма се добива и от няколко вида бръмбари и растения, но в наши дни вече е заменен от синтетичен вариант със също толкова добро качество и интензитет на аромата.

Българска роза

Розовото масло, добивано от българската роза присъства в състава на най-луксозните парфюми в света и е любима съставка на най-добрите парфюмеристи. Качествата на аромата са безспорни, тъй като в маслото се съдържат повече от триста различни съставки, които създават уникална и неповторима комбинация и добавят богатство и плътност на парфюмите, в които се използва. Розовото масло е ценна и скъпа съставка, добива се трудно при сложна технология и именно затова наличието му в даден флакон е гаранция за качество на парфюма.

Парфюми Фрагрисима

HTML код на статия

Автор: fragrisima


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар