Плочките за баня

Искате ли нова баня? Щом сте попаднали на тази статия значи „сърфирате” в мрежата с надеждата да разберете от къде е най-добре да подхванете ремонта на новата си баня и да почерпите малко идеи или пък полезни и практични съвети различни от типа „при нас ще намерите от пиле мляко”, бликащи от сайтовете на различни търговци на аксесоари и обзавеждане за баня. Всъщност, когато трябва да кажем нещо съвсем общо за баня сме поставени в ситуацията на онзи, който е попаднал в „небрано лозе”, защото има прекалено много какво да се говори, а е трудно да се определи от къде е най-добре да се започне. За това драги читателю ще се опитаме да бъдем най-полезни като дадем няколко съвета по отношение на плочките и отбележим основните правила, от които всеки захванал се с мъчната задача да прави баня, е добре да се ръководи. Те са и основата, която трябва да се положи преди да се мисли за за каквото и да е останало като лира за баня или структури за вграждане.
Добре би било да правите разлика между фаянс, теракота и гранитогрес, защото от това зависи накой да не Ви подведе и да се възползва от незнанието Ви или пък сами да решите да платите повече за нещо, което не е необходимо. Понякога разликата може да бъде изключителна, както е между фаянсовите мивки за баня и полимерните. Без да задълбаваме в някакви подробности и технически стандарти при плочките за баня ще кажем съвсем просто и ясно:

–           фаянсовите плочки за баня са предназначени и се лепят единствено и само на стената.

–           плочки тип теракота могат да бъдат ползвани на стени, подове и за направа на плотове. Тяхното принципно предназначение е да бъдат поставяни на пода /баня, кухня, коридор, антре, остъклени тераси и т.н./, но само в закрити помещения и то такива, които не са предназначени за товаро-разтоварни дейности, складове или където ще има голям поток от хора.

–           гранитогресът е най-универсалната плочка, тъй като е подходящ за стенни и подови покрития и не се влияе от атмосферни условия. Единствено гранитогресът е мразоустойчив. Освен това той е подходящо подово покритие за складове, магазини, офиси. Това е така, защото е изключително издръжлив на износване и натиск.

Второ, няма голямо значение в качеството на плочките, което да е продиктувано от произходът им /български, испански, италиански, полски и т.н./. Те или са първо качество или не са. Дебелината не определя качество. Обикновено по-големите размери плочки са по дебели от останалите, защото ако са с малка маса биха се изкривили при изпичането. Затова, който Ви казва, че по дебелата плочка е „разбирате ли съвсем естествено по-качествена от по-тънката” не е прав или се опитва да Ви подведе. Разликата в качеството се изразява в това дали плочките са еднакви като размери и цветове, дали има вдлъбнатини и подутини по повърхността и по ръбовете, дали по глазурата има шупли, иглен бод или други видими дефекти. Естествено много е трудно да разберете например дали гранитогресът, който Ви предлагат наистина е гранитогрес. Това със сигурност ще стане ясно след първата зима. Все пак, за да се застраховате поне малко обърнете внимание дали на гърба на плочката има знак за мразоусточивост и да не е прекалено тънка. Дори само тази малка разлика може да ви спести страшно много от отопление за баня!

Трето цената не е никак определяща за качеството или визията на плочките. Може за малко пари да се сдобиете с хубави плочки и обратно за много пари с грозни и некачествени. Зависи от производителя, търговеца, конкретната ситуация и т.н.

http://www.axeny.com/tag/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81/



HTML код на статия

Автор: hrisi85


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар