Полезни съвети за майсторите от личната страница на Атанас Коларов

Специалистите, които ремонтират нещата знаят каква е емоцията въпросното нещо да тръгне като ново! Комютърът ми спря да работи в един слънчев ден. Започнах да го оправям и в един момент той отново оживя! Така понаучих малко нещата покрай ремонта на тези машини.
Една видеокарта беше започна да генерира на екрана странни, неестествени символи. Картата беше GF MX-440. Когато внимателно я поразгледах и поизмерих тук-там компонентите установих, че няколко резистора си бяха променили стойностите. Резисторите са включени последователно на шината на видеопаметта и откриването им не беше трудно. Обикновено стойността им варира между 10 и 50 ома. Изработени са във вид на матрица с по 4 еднакви резистора без общ извод. С много внимание ги подмених и картата отново заработи като нова. Понякога е нужно само да се “масажират” с пипало на измервателен прибор двете контактни площадки на резисторчето и то може да възстанови стойността си.
Следващото предизвикателство бе една друга видеокарта, която пък блокираше комютъра на най-интересното място на игрите. Картата беше мощна ATI HD-4670 1 GB. След продължителни изследвания се оказаха недостатъчни по стойност филтровите кондензатори на захранването на самата видеокарта. Стори ми се доста подозрително на радиатор с такава площ и вентилатор с такъв дебит да са заложили конструкторите смешните 820 микрофарада. Запоих от долната страна на картата допълнителни кондензатори от по 1500 микрофарада и картата спря да блокира компютъра.
Раздути кондензаториАко пък компютърът Ви започне самоволно да се изключва, много е вероятно да имате раздути кондензатори на дъното или в захранващия блок. Няма нищо страшно! С малко повече внимание свалете дъното или захранващия блок. Повредените кондензатори ще ги разпознаете лесно – те са с раздути горни капачки, избушени гумени уплътнители и протекъл електролит. Внимателно отстранете неизправните кондензатори, почистете засъхналия електролит по платката и сложете нови. Препоръката ми тук е да замените нисковолтовите кондензатори от по 6,3 V с по-високоволтови, например такива, които са на 16 или 25 V.
Това важи не само за компютрите. Всички импулсни устройства притежават такива филтри, които работят на много по-висока честота от 50 Hz. Точно там те са податливи към издуване и протичане. И това до някаква степен зависи от производителя. Големите фирми правят импулсните си устройства по-прецизно и дефектирането е по-слабо изразено. И обратно – ако поддържате евтини китайски устройства направо си пригответе една торба с електролитни кондезатори. Ако енергоспестяващата Ви лампа започне да премигва това е почти сигурен признак, че нейният електролитен кондензатор с капацитет от 3,3 до 10 микрофарада на 400 V е вече започнал трайно да изсъхва. Най-вероятно ще го намерите раздут и задължително със силно намален капацитет.

HTML код на статия

Автор: Атанас


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

3 коментара по “Полезни съвети за майсторите от личната страница на Атанас Коларов”

  1. Евгени каза:

    Благодаря за практичните съвети незначителни проблеми правят проблемите да излгеждат големи

  2. Атанас каза:

    Моля, пак заповядай! Ако мога да ти помогна с още нещо с радост ще го направя.

  3. JayV каза:

    Всъщност според мен си отстранил проблема с кондензаторите на видеокартата, но не си схванал причината за появата му …. проблема е, че при стареене някои кондензатори не се “надуват” и видимо не променят външния си вид. За сметка на това се променя вътрешното им съпротивление при заряд и разряд във веригата на импулсния преобразувател и в тях вече не се натрупва необходимото количество енергия за единицата време заложена в схемата. Резултата е гореописания – колебания/пулсации в изходните напрежения, задействане на защити в импулсния преобразувател = забивки, неадекватна работа. Запоявайки паралелни кондензатори на проблемните такива еквивалетното серийно съпротивление на веригата пада, инвертора влиза в режим и проблема е отстранен.
    Ако искаш наистина да “лекуваш” оборудване със стари и загиващи кондензатори добро око и прост мултиметър няма да ти помогнат особено. Необходим ти е ESR/C метър, който да ти докладва така важния параметър по който да прецениш дали кондензатора е за смяна. Както знаеш не винаги загиналите кондензатори се подуват. С особена сила това важи за важи за малките стойности 1uF/50V, 4.7u/50V, и прочее малогабаритни вкл и широко рекламираните Solid Cap Capacitor – ако нямаш тестер при ремонт на оборудване с тях – си обречен или да ги смениш всичките, или да гониш проблемни вериги и да сменяш на сляпо по тях.
    Съвета ми е – вместо по-високоволтови, при подмяна да се слагат маркови кондензатори с ниска стойност на ESR параметъра.

Напиши коментар