Почистване на лаптоп от прах

Често охлажданията дори на най-добрите и сравнително скорошни лаптопи да започнат да действат на максимални обороти и да издават пищящи, неприятни шумове. Това често е признак, че лаптопът има проблем с охлаждането, което почти винаги се случва заради натрупването на големи количества прах около вентилатора.
Също като настолните компютри, преносимите компютри могат да съберат големи количества прах. А защото в лаптопа всичко е окомплектовано на толкова малко пространство, прахта е дори по-опасна. Когато охлаждането има нужда да върти винаги на максимални обороти, зависи само от времето преди лаптопът да започне да загрява много, блокира и e твърде възможно да спре напълно.
За щастие този проблем не е трудно да се преодолее. Всичко необходимо е отвертка и флакон със сгъстен въздух или малък въздушен компресор.
Спрете ноутбука, извадете адаптера и обърнете лаптопа. Проверете къде са въздушните отвори на охлаждането – при тях би трябвало да се намира малък панел за достъп. Развъртете винтовете на капака и го махнете – охлаждането трябва да е директно отдолу. В зависимост от модела на вашият лаптоп, процесът може да е друг, но повечето актуални лаптопи разполагат с осигурен пряк достъп до вентилатора.
Сега трябва да продухате натрупалата се прах – препоръчително на открито. Продухайте вентилатора на кратки интервали от няколко различни посоки, докато се стараете колкото се може повече продухвания да бъдат в посоката на отворите. В случай, че използвате компресор, използвайте на сравнително ниско налягане и не приближавайте дюзата прекалено много. Все пак не искате нещо да се повреди.
Щом сте издухали всичката прах, която виждате, поставете панела на охлаждането и батерията на мястото им, и пуснете лаптопа. Би трябвало вече да работи по-безшумно и на по-слаба температура от преди.
В случай, че лаптопът ви е по-стар от годинка, вероятно също трябва да му се приложи същата профилактика. В случай, че още е гаранционен или ви е страх нещо да не се повреди, по-добре го дайте на сервиз.

HTML код на статия

Автор: 4140


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар