Предимствата на очила и контактни лещи

За корегиране на зрението и за да се предпазват очите от наранявания се използват очила или контактни лещи.
Окото на човека може да се сравнява с много сложен апарат за фотографиране
Човешкото око, разглеждано като оптически уред, може да бъде сравнено със сложен фотографически апарат. Окото също има система за фокусиране на светлинните лъчи и екран, върху който се проектират образите на околните предмети. В много случаи оптичната система на окото е правилно разчетена и изображенията на предметите са точно фокусирани върху ретината. Такива очи нямат нужда от очила.
Наскоро се появиха шокиращи доклади, че почти всеки български гражданин носи лещи или очила. Същото иследване показва че повече от 80% от хората над 45 г. имат лошо зрение и им се налага да носят лещи или очила. Тези са най-високите резултати в цялата Европа и са доста тревожни, защото тези данни показват липсата на профилактика на зрението в нашата държава, а също показват че в България липсва културата за четене на книги, гледане на книги и други дейности за развитие. Данните на българската офталмология (очна медицина) показват че българите се консултират с очен лекар чак когато зрението им е вече увредено. Сред българите на по-млада възраст, които имат нужда от корекция на зрението, са изправени пред избора дали да носят контактни лещи или да носят очила. В тази статия ще намерите плюсове и минуси на контактни лещи и очила.
Очила
Огромното предимство на очилата пред контактните лещи е по-ниската цена. От другата страна, хората носящи очила се нуждаят в ежегодишен преглед при офталмолог (очени лекар) и корекция на диоптъра. На много хора им отиват очилата, а тези които носят очила свикват към тях. Въпреки всичко притежателите на очила с диоптър имат по интелигентен вид.
Оптималният избор за всички е корекция на зрението с помоща на лазерна операция на очите. Само такава операция ще ви помогне да изхвърлите лещите и очилата завинаги.

Контактни лещи
Никой вече не се съмнява, че контактните лещи придават по-добро самочувствие на хората. Не на всички хора им отиват очилата, освен всичко това рамките на очилата намаляват полето за видимост, което не е проблем при контактните лещи. При хората носящи контактни лещи видимоста на околното пространство е доста по-голямо.
При пациентите, които страдат от силно далекогледство или късогледство, за тяхното коригиране на зрението, офталмолозите твърдо препоръчват да използват контактни лещи а не очила, защото при контактните лещи картината се получава по-ясна, без отблясъци, липсва натиска върху носа, който е налице при очилата и специално дразнещза хората, които за пръв път си слагат диоптърни очила. Другото голямо предимство на контактните лещи е, че те не се изпотяват ако температурата се променя и не се мокрят при дъжд.

HTML код на статия

Автор: Виталий Фиодоров


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

1 коментар по “Предимствата на очила и контактни лещи”

  1. Контактин каза:

    Смятам че освен по ниската цена, очилата имат някой други предимства, лесно ги сваляш, при някой хора придават по интелигентен вид и т.н. Така че всичко е въпрос на гледна точка 🙂

Напиши коментар