Разград – добро място за живеене

В североизточните части на страната е разположен Разград, изпълняващ функции на административен околийски център. Разград лежи в историко-географската област на Лудогорието в дефилето на река Бели Лом.

В Разград живеят 33 880 души съгласно демографското изследване проведено през 2011г.
Югозападно отстои с 49км от град Шумен, на север с 43 км от Търговище, а на югоизток на 65 км от Русе. Влаковата линия Русе-Варна е е отдалечена едва на 7 км от град Разград, а международния европейски път Е70 осигурява връзка с пристанищните центрове Русе и Варна.

Още от времето на античните култури са открити данни за поселище, което се разполага на района на днешен Разград.

Добил слава още с четата на войводата Таньо Стоянов, Разград е освободен от руските войски от ХІІІ армейски корпус на 28 януари 1878 година. Руските войни са били предвождани от княз Александър Дондуков – Корсаков. През 1944 година на 8 септември първите роти на Червената армия, оглавявани от генерал-лейтенант В. Шлемин идват в града.

Разград е една невероятно приятна дестинация за гости и туристи, като се има предвид природните красоти, съхранените български традиции и различни културни прояви.

Още в древни времена хора са изграждали домовете си в живописната долина на река Бели Лом, която разполовява града на две. Има множество доказателства за наличието на първобитно населено място от откритите тракийски надгробни плочи. Днес могат да се разгледат съхранените стени на отбранителния град-крепост Абритус, който римляните изградили върху развалените на праисторическото населено място. В местният исторически музей се пазят около 30 000 хиляди експоната, които говорят за мощта и красотата на античната култура обитавала това място.

Сред находките е Златният пегас, придобил световна популярност. Той представлява уникална смесица от тракийски бронзови релефи, както и 835 жълтици. Укреплението Абритус е обявен за паметник на културата и археологически резерват.

Смята се, че феодалното българско селище от ХІІІ в. Хръсград е родоначалник на Разград. През годините на османското иго над България, в края на ХІV в. българите именували града Разград, докато турските завоеватели го наричали Хезарград, Херазград или пък Хразград. Други исторически артефакти са джамията „Ибрахим паша” датирана от 1616 година, която е от времето на Средновековието и Възраждането и е сред най-красивите джамии у нас.

Часовниковата кула направена през 1864 година е символ на Разград, а първата куполна базилика църквата „Свети Николай Чудотворец” е съградена през 1860 година. За неподправената обстановка на града от ХІХ век навява спомени „Вароша”, който представлява съвкупност от възстановени къщи в традиционна архитектура. Освен това тук биха могли да се видят къщи – музеи на популярни личности от града, които са подпомогнали изключително много за българското културно развитие.

Разград е град, живота в който е тих, но и активен. Може да предложи много развлечения на младежите и същевременно осигурява спокойствие на по-зрелите хора. Града, е несъмнено добро място за живот.
Богатият избор на имоти в Разград и привлекателната им цена, е добра причина да промените радикално вашият живот заживявайки за постоянно в него. Нараства броя на българите, които се решават на тази стъпка заменяйки своите апартаменти в големите градове и заживявайки в населени места като Разград.

Ако сте убедени да осъществите такава стъпка, достъпната цена на жилищата в града не е единственото предимство. Ще имате възможност да използвате добри строителни услуги в Разград, които също са на изгодна цена. Стартирането на строителство от самото начало обаче, не допада на всеки. В подобен случай имате възможност да закупите вече построена къща или апартамент и да използвате от услугите на една от немалкото бригади за ремонти в Разград.
Като обобщение, Разград е с богата история, добри транспортни връзки с по-големи градове и в същото време предлага уют на своите граждани.

HTML код на статия

Автор: chokoevsubmit


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар