Разходка из окръг Смолян

Ако ви е писнало от градският шум и мръсният въздух, в България има един страхотен окръг който е подходящ за един незабравим уикенд. Възможностите за туризъм, екстремни спортове и забавление са много.

Това не означава непременно пътуване из китните селца и живописните възвишения на това райско кътче. Със сигурност ще откриете и един куп начини да се отпуснете и да се позабавлявате и в град Смолян. Като например Планетариум с народна астрономическа обсерватория- гр.Смолян, който е  най – големият в България и на Балканите, или Регионалният исторически музей създаден през 1935 г. Той е най-старият и най-големият в Средните Родопи.Регионалният исторически музей и Планетариума са част от Стоте национални туристически обекта на Българският туристически съюз.Това са само  две от историческите забележителности който могат да бъдат видяни в град Смолян.

Също така регионът е център на значими културни прояви — Националният фолклорен събор „Рожен“, Международните младежки фолклорни „Орфееви празници“, Международен младежки хип-хоп фънк фестивал Jam On It, Международен пленер по живопис, Майски културни тържества, традиционния празник на кукерските и маскарадни игри „Песпонеделник“ в с. Широка лъка и Международен етно-джаз фестивал July Jazz.

Ако пък искате една почивка изпълнена с много емоци и спиращи дъха гледки областта е подходящото място за вас. По-голямата част от населените места са туристически центрове. Някои от природните забележителности са биосферните резервати Казаните, Сосковче, Момчил дол и Амзово, феномените Чудните мостове, Триградското ждрело, пещерите “Дяволското гърло”, Ухловица и Ягодина. В Смолянската котловина са разположени и красивите Смолянски езера. В много села като Момчиловци, Смилян, Гела и др. може да се опитат традиционни деликатеси като качамак, пататник, клин, най-различни ястия с картофи, катми и чевермета, вкусни сърмички, боб в гърне и др. А киселото мляко е с отлични вкусови качества.

Следващият път когато ви се прииска да избягате от градската рутина, колоритната област Смолян ще ви разсее и ше ви предложи безброй начини за почивка и отдих.

HTML код на статия

Автор: Semerdjiev


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар