Разчетете болката и си помогнете без лекарства

 

Всеки един от нас, независимо от професия, възраст и финансово състояние е изпитвал болка – в главата, шията, кръста, краката, слънчевия сплит. Причините за болката са най-различни – травми, дисфункции на някои органи и системи, психически и душевни състояния. Много често болката се явява следствие на един недобре изучен и поради това пренебрегван синдром –„хроничен мускулен дискомфорт”. Оказва се , че това състояние е едно от най-разпространените, но и най-пренебрегвано от съвременната медицина.
Сериозна, задълбочена и леснодостъпна (за обикновения читател) информация дава книгата „Лечение на главоболието и болките в гърба без лекарства” с автори Харолд Гелб и Паула Зигел.
Причина за мускулния дискомфорт е бичът на съвременната епоха – стресът. Или по-скоро неспособността на човек да се справи с него.
Ние имаме вродена способност да реагираме на стресови ситуации без особени последствия. За съжаление бързите и често разнопосочни промени в личен и обществен план, пренаместванията на ценности и нагласи, които ни налага животът, затрудняват естествените ни механизми за справяне.
Някои се справят, други реагират с болки в корема, алергии или астма.
ла възраст ще има същия проблем.тно и в зраолучава такива болкови симптоми, т., затрудняват естествените ни мАко едно дете по време на растежа си често получава такива болкови симптоми, т.е. реагира на стреса със болка, вероятно и в зряла възраст ще има същия проблем. Потискайки емоциите си ние несъзнателно нарушаваме някои функции на организма си.
Ежедневният психичен стрес, който натрупваме може да засегне всички органи и системи, но обикновено се локализира в стомашно – чревната, сърдечно – съдовата системи, дъвкателните мускули и тези на гърба.

Друга причина за мускулните дискомфорти са нарушения в симетрията на скелета. Ако човек няма правилна стойка или продължително време извършва еднообразна дейност, натоварвайки определени мускули, в тях се получава напрежение, което може да не се прояви с години и в определен момент, след стресова ситуация се появява болката.
Например болката в кръста може да се дължи на незначителна разлика в дължината на долните крайници и единственото лечение в този случай е да се компенсира тази разлика.
В друг случай, болка в някоя част от тялото, може да се дължи на нарушение в съответствието на челюстите, на което никой не обръща внимание. Това нарушение, наречено ДЧС (долно – челюстен синдром), ще бъде разгледано в специален текст.
Логиката показва, че организмът се бори със стреса и напрежението като единна система, следователно за да се облекчи болката, трябва да се премахнат последствията от стреса във всяка част на тялото.
Официалната медицина признава стреса като основен фактор за различни болестни състояния, но пренебрегва последствията на стреса – мускулните дискомфорти като много вероятен причинител на болката, затова много често лечението е дълготрайно и неуспешно.
Честите посещения при психолог, а и при различни други специалисти се отразяват неблагоприятно върху пациентите, особено когато болката е хронична.

СИНДРОМ НА ХРОНИЧНАТА БОЛКА

 

Хроничната болка, породена от мускулен дискомфорт е страдание, което се изявява в една по- зряла възраст, далеч от детството, където всъщност са започнали проблемите.

В периода на съзряване 13 – 19 години рядко появяващото се главоболие се отдава на бурните изменения в младия организъм. По-късно то става по-силно и по-често и започва да пречи на съня, нарушава концентрацията през деня. Човек става раздразнителен, избухлив, разсеян, а от това страда качеството на работата му и живот въобще.
Посещенията при лекар обикновено завършват с предписване на противоболкови и успокояващи средства, които имат множество странични последици – намаляване бързината на мисловните реакции, неадекватно поведение в дадени ситуации и от там загуба на самочувствие и жизненост.

Самата мисъл за болката – кога ще се появи, силна ли ще бъде, какъв е произхода й, вече се явява достатъчна бариера в ежедневието.
Постепенно това безпокойство се превръща в депресия, която с времето се задълбочава и изчерпва целия жизнен тонус на човека.

Реакциите на медицината е антидепресанти, чието приемане в повечето случаи предизвикват сънливост, апатичност и дори усещане за безизходица. Животът вече е зависим от шепа лекарства..

КАКВО ПРЕДИЗВИКВА БОЛКАТА

 

Една от най- разпространените причини за хроничната болка е мускулният спазъм.

Ако медицинските изследвания не покажат конкретна причина, най-вероятно състоянието на определени мускули е източникът на дискомфорт. Как става това.
Знаем, че мускулът действа като се свива при работа и отпуска при почивка. Ако обаче  е засегнат от стрес, той се свива и остава в това положение. С времето в него се развива спазъм и той губи способността си да отпуска. Такова напрежение се натрупва обикновено в слабите и нееластични мускули. При такова постоянно състояние на напрегнатост кръвта не циркулира пълноценно и тъканта не може да се храни. С времето тя се изменя и в нея се образуват възловидни задебеления, наричани „точки на вклиняване”. Тези възелчета причиняват силната болка.

Важно е да се знае, че „точките на вклиняване” могат да провеждат болката в други части на тялото, които се намират далече от болния мускул. Например болка в слепоочието може да се дължи на мускулен проблем в рамото, а не на мигрена както най-често се предполага.

Добре е при появата на болка да се изследват и мускулите като причина, защото при неправилно лечение възелчетата продължават да пре4дизвикват болка, която води до още по-силен спазъм, при което се образуват нови „точки на вклиняване” и усилване на болките.

HTML код на статия

Автор: maya


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар