Самоделки машини за опушване

От домашното по-хубаво няма. Всеки знае това. И тъй като не можем да се снабдим с професионална машина за опушване, с различните му там датчици и диспели, идва варианта със самоделните такива. Всеки ще ви каже, че българина е цар на импровизациите, а една импровизация, направена на място води до добри попадения. Освен това е много по-добре от здравословна гледна точка, защото поне ще знаете какво сте сложили вътре. И така, как се прави самоделна машина за опушване?

Може да се направи от доста неща, но като цяло ви трябва една тенекия, най-добре една от тези, в които производителите на сирена продават своята стока. След това се пробива тенекията на около 5 см. от горния ръб, като се правят около 3-4 дупки, през които да може да минават обикновени, железни шишове. Шишовете минават през двете противоположни стени. Точно на тях се очаква и месото, или рибата, която ще опушвате. Като за целта ще ви трябват и няколко куки, изработени от тел. За да се поддържа огъня тлеещ, и месото да се “топи” в устата, на дъното на самоделната ни машина за опушване, се слагат начупени клонки от костилково дърво /череша, вишна и др./,може и дъбова стърготина, като дебелината на слоя да е към 5-6см.
След като се запали огъня, тенекията трябва добре да се захлупи, за да се нагрее добре. Според това какво е месото, което ще пушите, е и времето на приготвяне. Например за риба са нужни около 40-45 минути. Консумира се като изстине.

Какво представлява като цяло пушенето на различните видове меса? При него месото и месните продукти, биват консервирани, благодарение на отделящите се от горенето на дървата химични вещества. Винаги, когато решите да пушите някой вид месо, трябва да знаете, че се ползват само сухи дърва или дървени стърготини от широколистни породи – дъб, бук, ясен, бреза и др. В никакъв случай не залагайте на суровите дърва, защото, когато се запалят се отделя прекалено много влага, и тогава саждите полепват по продуктите и самите меса почерняват. Боровите дърва и клони също са неподходящи за пушене, защото при горенето им се отделят много смолисти вещества, които придават на месото неприятен вкус.

Извън самоделните машини за опушване се препоръчва да се доверите на професионални уреди, каквито могат да бъдат намерени в сайта на Сигма ООД.

HTML код на статия

Автор: isubr


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар