Сандвич панели – термопанели

В следствие на редица свои предимства, богата цветова гама и избор на различни дебелини, сандвич панелите намират все по-широко приложение за топлоизолиране на сгради в промишления сектор. Най-често те се използват за изграждането на халета за хранително-вкусовата промишленост, хипермаркети, складове, логистични бази, производствени бази, автосервизи, селскостопански сгради, спортни зали, магазини и други.

Трипластовите сандвич панели се състоят от два листа галванизирана профилирана ламарина с различен пълнеж по средата. Той може да бъде от минерална вата, пенополиуретан или стиропор в зависимост от спецификата и изискванията на обекта, който предстои да бъде изграден. Ламарината е прахово боядисана, с полиестерно покритие.

Поради практическата негоримост на ватата, термопанелите с минерална вата са особено надеждни при изграждането на сгради, застрашени във висока степен  от пожари. Друга възможност за приложение на панелите с минерална вата е тогава, когато се цели да се постигне максимално добра шумоизолация в дадено помещение. В такива случаи ламарината от вътрешната страна е с отвори, които могат да бъдат с различни размери, в зависимост от това, какъв процент на звукопоглъщане на помещението се цели да бъде постигнат. Тези термопанели се използват най-често за изолиране на звукозаписни студия и помещения, с висока степен на шум.

В останалите случаи, освен ако не е изрично упоменато в заданието нещо друго, много добро решение са пенополиуретановите панели, предимно поради значително по-ниското си тегло.

Ниското тегло на панелите с пенополиуретан способства за техния бърз и лесен монтаж, което спестява много разходи и технологично време за изграждането на обекта. Освен това важна тяхна характеристика е високата устойчивост при земетресения, а също така способстват и за добрия естетически изглед на сградата. Друга особено важна тяхна характеристика са високите топлоизолационни свойства. Именно поради тази причина намират много добро приложение и за изграждането на хладилни и шокови камери. И не на последно място – в сравнение с панелите с минерална вата, термопанелите с пенополиуретан са със значително по-ниска цена.

Горният лист ламарина при покривните панели е от трапецовидна ламарина с няколко ребра. Дебелината им варира от 20 мм до 100 мм.

Особен интерес представляват и покривните термопанели, чийто горен лист ламарина е керемидоподобен. Те придават модерен и естетически издържан вид на сградата. Монтирането им става много лесно и бързо, а последващите разходи по поддръжката им са ниски.

Стенните панели са цялостни, самоподдържащи се структурни елементи, специално проектирани за облицовка на фасадни стени, изграждане на вътрешни преградни стени и окачени тавани. Те могат да бъдат монтирани на скрит и на открит монтаж.

Производството на панели с пенополиурен е в съответствие с изискванията за опазване на околната среда и не замърсява озоновия слой на атмосферата.

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 5.9 от 6 звезди. (от 8 гласа)
Сандвич панели - термопанели, 5.9 out of 6 based on 8 ratings

Напиши коментар