Санирането в България – един безсмислен труд

Безсмислено ли е санирането в България?

Този въпрос както и въпросът, какво знаем за топлоизолацията, са често задавани въпроси, пряко касаещи нашето домакинство и най-вече разходите свързани с това.

Всеобщата заблуда e, че след като се монтира 5 см. стиропор на външните стени на жилището си се решава проблема завинаги с топлоизолацията и с големите сметки за отпление – това подвежда много хора. Реалните резултатите всъщност са съвсем други:

  1. Дупчат се външните стени с перфоратор на 5 места в 1 квадратен метър
  2. Монтираният 5 см.стиропор не е достатъчен и не отговаря на изискванията за енергийна ефективност U = 0,35 W/m2K. За максимален ефект или за да се достигне заложения показател U = 0,35 W/m2K е необходимо минимум 12 см. стиропор. Това води до по-голям дюбел, т.е. отворите във външните стени стават по-големи.
  3. Поставената топлоизолация е ефективна на 100 % само първите няколко години и има живот не по-дълъг от 10-15 години. Това означава, че след максимум 15 години старата се демонтира и се монтира нова, тогава пак се перфорират отново всички външни стени на 5 места в 1 квадратен метър. Ако строителството ви е т.нар. старо, може да понесе операцията на подмяна. Обаче ако е т.нар. ново строителство, нещата стават други. Новото строителство ползва масово гръцки, македонски и напоследък български тухли – тънкостенни, много трошливи, но с ниска цена за оптимизация на строителните разходи. Обаче, когато веднъж се мине с перфоратор през външните зидове, се досещате какво остава под подравнената със стиропор фасада. След 15 години, когато дойде момента за подмяна на топлоизолацията, ще лъсне грозната истина с компроментираните външни оградни стени на жилището. А здравите участъци ще трябва да се перфорират отново на 5 места в квадратен метър.
  4. Изградената по познатата система външна топлоизолация запечатва жилището в максимална степен, което води до отлагане на влага и развитие на плесени, които са основния причинител на алергии сред подрастващите.

 

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

2 коментара по “Санирането в България – един безсмислен труд”

  1. Vesko каза:

    Доколкото знам най- добре е да се купи ново строителство с готова топлоизолация . Панелните и пълзящият кофраж са бая студени така че 5 10 или 12 см все е от значение. В момента има много системи за топлоизолация аз лично съм фен на Ceresit

  2. aradia каза:

    Има нещо вярно в написаното в статията. Не само безсмислен,а бих казала луксозна придобивка е това саниране. Отделно не знаеш на каква фирма ще попаднеш и дали ще сложат качествено изолацията, дали ще е с посочените материали и мм на изолацията.

Напиши коментар