Слънчеви колектори – изберете безплатната слънчева енергия

С всеки изминал ден необходимостта да се открие начин да се осигурява енергия, без да се замърсява околната среда нараства. Решението на този проблем е слънцето. Много хора ще попитам „Защо точно слънцето?“ – Отговорът е очевиден, защото всекидневно до нашата планета достигат милиони вата слънчева енергия. За тази цел започват да се произвеждат слънчеви колектори, които да усвояват тази енергия, за да могат да осигуряват отопление и електричество на хората.

Тези соларни панели всъщност представляват устройство, което уловя и съхранява енергията на слънчевите лъчи и ги преобразува до топлинна енергия. Един слънчев панел или слънчева батерия е тип слънчев колектор, който използва енергията на слънцето за генериране на електричество, но когато се използва терминът “слънчев колектор” се има предвид именно това, системи, които преобразуват слънчевата енергия в топлинна.

Най-често соларните колектори с „Heat Pipe” тръба и с термосифон се използват предимно за загряване на вода. Отоплението на водата е един от най-големите, ако не и най-големия проблем за потребителите на домашно електричество. Чрез инсталиране на тези слънчеви системи за подгряване на вода, количеството на енергията, консумирана от едно домакинство може да бъде драстично намалена (заедно с високите ви сметки!). Всички ние обичаме да си вземем един горещ душ, след края на тежкия работен ден!

В ясен и слънчев ден ако сте поставили под правилния ъгъл вашите колектори с термосифон или с „Heat Pipe” тръба и те са насочени към слънчевите лъчи, те могат да усвоят до 1000 вата слънчева енергия на квадратен метър. Така че, когато инсталирате вашите соларни системи е важно да го поставите правилно, иначе това ще намали тяхната ефективност. Ъгълът под, които трябва да бъдат поставени вашите слънчеви колектори ще варират според географската ширина, в която се намирате. Панелите в северното полукълбо трябва да са с южно изложение и обратното важи за южното полукълбо.

Те не трябва да бъдат огромни – десет квадратни метра или дори по-малко ще са напълно достатъчни за загряване на вода за едно обикновено домакинство. Освен това този размер без проблемно ще се впиши на покрива ви. Макар, че все пак е желателно да проверите до колкото е устойчив покрива ви, защото ако той е нестабилен не е препоръчително да ги монтирате на него. Преди да преминете към монтаж е желателно да прочетете инструкциите, макар че много хора твърдят, че ако можете да инсталирате пералната машина или да поставите мивка в банята, тогава без проблемно трябва да се справите и с поставянето на слънчевите колектори.

HTML код на статия

Автор: web fusion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар