Слънчеви колектори – съвременни технологии

Един от актуалните проблеми по време на криза е как да си намалим разходите, като основно тока и водата формират голяма част от високите сметки, които се плащат от едно домакинство. Това е една и от причините все повече хора да е замислят и върху един от актуалните въпроси в момента за алтернативни източници на енергия.

Слънчевата енергия е най-популярното решение, щом става дума за набавянето на алтернативна енергия, а това съвсем не е новост за много хора. Първите слънчеви колектори са се появили в началото на 19-ти век, а сега са масово използвани в големите държави като САЩ, Германия, Франция, Испания и много други. Колекторите, които се предлагат на пазара в днешно време са много по-напред в технологичен план от тези, които са се появили за пръв път през 19-ти век.

Какво точно представляват слънчевите колектори?

Слънчев колектор най-общо казано е термин, които се използва за описание на системи използващи слънчевата радиация и я преобразуват в някакъв тип енергия. На този принцип работят както колекторните системи използвани за битови нужди, така и по-сложните инсталации, които се използват в соларни електроцентрали. Слънчевите колектори се използват най-вече за затопляна на вода в домакинствата.

Как точно работи един слънчев колектор затопляш вода?

Тези системи работят на сравнително прост принцип на работа, като слънчевите лъчи, които попадат върху колектора се преобразуват в топлинна енергия посредством абсорбатора. След това този вид енергия се транспортира с помощта на течност до системата за отопление в къщата. Топлообменникът е устройството, което предава топлината, генерирана от слънчева радиация на водата, която ще се използва за нуждите на хората. Стандартният топлообменник представлява серпентина, която всъщност е спираловидно навита тръба, която се поставя в бойлера. Щом през серпентината премине затоплената от слънцето вода се извършва топлообмена между нея и водата в бойлера. Така се затопля водата необходима за битови нужди, а пък течността в системата се охлажда.

Къде точно да монтираме слънчевият колектор?

Основното, което трябва да се знае е, че е най-добре, когато слънчевия колектор е поставен на място с максимално висока концентрация на слънчева светлина, като обикновено се предпочита да е на покрива с южно изложение. За да бъде по-ефективен е прието да се монтира и под наклон с ъгъл около 40-45°, но ако няма такава възможност може да бъде монтиран и между 25-50°.

HTML код на статия

Автор: web fusion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар