Слънчеви колектори – как да изберем подходящото място и наклон при монтиране

Заради зачестилите природни проблеми, свързани с глобалното затопляне, прекомерното замърсяване на околната среда, както и с повишаването на цените на електроенергията, все повече хора предпочитат да използват слънчеви колектори. С напредването на технологиите се използват и други алтернативни източници на енергия като вятърната, водородната, водноелектрическата и други. От всички изброени до тук, слънчевата енергия намира най-голямо приложение, тъй като лъчите на слънцето попадат върху соларните панели и те ги трансформират в топлинна енергия. Този вид екологична енергия на практика е неизчерпаема, тъй като слънчевата енергия е постоянна константа. Освен че тези системи са безвредни за околната среда, те също така имат и други положителни качества, като това че те всъщност ще намалят сметките ви за електроенергия. Иначе казано колкото повече използвате слънчевите колектори, толкова по-малко разход на електроенергия ще имате, а от там логично и разхода ви ще спадне.

Ако сте решили да направите тази инвестиция и да подарите на дома ви екологична енергия, направете го. В момента двата най-актуални модела са колектори с термосифон и с “Heat Pipe” тръба. Който и от двата модела да изберете и да закупите, няма да сгрешите. Ако не желаете да плащате за монтирането на тези системи и смятате, че можете да се справите сам, ще е необходимо да прочетете внимателно инструкциите им. Ето и някои от тях:

  • Като за начало трябва да изберете подходящото място, където да ги инсталирате.

Това място можете да бъде според пространството, с което разполагате. Ако живеете в къща можете да ги поставите в двора, ако ли невинаги можете да ги монтирате на покрива. Независимо от мястото обаче е задължително около него или в близост да няма високи дървета или сгради, тъй като те могат да го засенчват и това да намали тяхната ефективност.

За да си подсигурите висок процент на ефективност е добре да спазите следните препоръки. Ако живеете в северните части на Земята, тогава колекторите трябва да се поставят с посока юг, но ако сте в южното ще трябва да са разположени на север.

  • Монтаж и наклон на слънчевите колектори.

Можете да ги поставите както на стойка, така и директно върху избраното от вас място. Желателно е обаче, те да бъдат поставени под наклон, като този наклон се променя спрямо различните сезони. Това действие ще ви осигури още по-висока ефективност при улавянето и преобразуването на слънчевата енергия. Като цяло обаче повечето слънчеви колектори за топла вода се монтират под ъгъл 45 градуса.

Тези соларни панели наистина са една уникална придобивка за всяко домакинство, тъй като те доставят целогодишно топла вода и същевременно намалят разходите ви за електроенергия.

HTML код на статия

Автор: web fusion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Слънчеви колектори – как да изберем подходящото място и наклон при монтиране, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар