Техники за ефективно учене

Краят на срока наближава, а заедно с това наближават и тестове, контролни, класни. Как обаче да се справите с целия този внезапен товар? Много просто – като се погрижите за мозъка си и следвате стриктно следните простички правила.

Направете си списък с нещата за вършене. Много по-лесно ще бъде да преминавате от една задача към друга, имайки списък пред себе си. А и по този начин няма да се чудите какво точно е трябвало да направите. Всеки път, в който приключите с точка от списъка си, просто го задраскайте – така ще се почувствате удовлетворени от свършеното и това ще изиграе ролята на мощен стимул за завършването и на останалите задачи от списъка.

Степенувай задачите си по важност. Започни от по-лесните задачи, преминавайки към по-трудните.

Правете си редовно почивки и избягвайте натоварването на мозъка. Забелязали ли сте, че когато попрекалите с четеното, в един момент просто спирате да помните и мозъкът сякаш блокира? Да? В такива моменти операционната система (в случая вашия мозък, разбира се) има нужда от мощен рестарт. И по-конкретно – има нужда от малка почивка. Опитайте се на всеки 45 минути да си оставите петнайсетина минутки за отдих. Погледайте телевизия, прелистете някое интересно четиво, опитайте се да превърнете мозъка си в „зона на безветрие” – не мислете за нищо, оставете информацията, която достига до вас по звуков или визуален канал просто да премине; не се тормозете да я запомняте. Правейки си малки паузи по време на учене, ще си осигурите по-добра концентрация, а ефективността от ученето ще бъде максимална.

За да стимулирате мозъка си, яжте ядки. Орехи, бадеми, лешници – всички те са мощен инструмент за поддръжка на мозъчната дейност, спомагат за оросяването на мозъка, изобщо тяхното въздействие като цяло е изключително благоприятно. Така например бадемите са богати на рибофлавин, който е известен като стимулатор на паметта, а орехите от своя страна са от особено значение за правилното функциониране на мозъчните мембрани и оказват непосредствено влияние върху емоционалното ни състояние ( това е така поради съдържанието на омега 3-мастни киселини, което повишава нивата на серотонин – хормонът, който контролира настриението ни) . Да не забравяме и че въпреки високите енергийни стойности на ядките, те се усвояват напълно от организма ни, а като допълнение са и много полезни.

Да се научат няколко урока по един предмет, да се изготви реферат по друг, да се приготви презентация по трети – това хич не е лесна работа. Затова не се пришпорвайте. Поставяйте си дневен лимит, но в никакъв случай не се пренатоварвайте. Ако в началото на деня сте си поставили като задача да научите 5 урока, например, но в края на деня не сте приключили със заданието, може да се разочаровате, а това определено ще разклати увереността ви, че може да се справите. Именно поради тази причина не си давайте много зор, за да тече гладко изпълнението на задачите от вашия списък.

Яжте шоколад. Дори не можете да си представите колко благоприятно влияе шоколадът върху мозъка ви! Но…може би сте усетили положителното му въздействие. Шоколадът притежава мощни антиоксидантни свойства, а в състава му влизат и няколко натурални стимулатора, които предизвикват синтеза на ендорфини – невромедиатори, които въздействат върху концентрацията и настроението.

В заключение – мозъкът е мускул и като такъв той може да бъде трениран. За да ни служи добре, ние можем да го стимулираме, като се храним здравословно, спортуваме и редовно му подаваме нова и актуална информация, която той да запомни. По този начин той ще ни отвърне с мощна памет и усиленото учене на края на срока няма да ни се вижда толкова страшно. Успех!

HTML код на статия

Автор: aneliya_angelcheva


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар