Техники за успешно презентиране на продукт пред клиенти

Успешно презентиране? –  изглежда лесно: достатъчно е да имате добър глас, приятна външност, да сте си подготвили материала и да сте спокойни. Подобни неща си мислят повечето хора до момента, в който влязат в конферентната зала пред погледите на 100-200 човека (допускаме, че 20% от тях са специалисти) и – размножени между мисълта за презентацията (която се проектира зад тях) текстът, който трябва да прочетат или разкажат, мненията на опонентите, визията на публиката за външния им вид – започват да чувстват съзнанието си голо и изчистено като след обилен студен дъжд.

Какво може да се направи, за да се помогне на един такъв човек? Ето няколко съвета:

Най-напред трябва да сте наясно с времето с което разполагате. Ако не контролирате времето за представяне на вашето експозе, представянето ви е обречено на провал. В един по-подробен материал за презентации, съм разгледал този въпрос детайлно, но най-важното е следното:

– Трябва да контролирате гласа си така, че да не четете нито много бавно, нито прекалено бързо. Времето за прочитане на една страница (шрифт 12, параграф 1,5, таймс ню роман) е около 3 до 3,5 минути. Това означава, че за 20 минути говорене, вашият текст трябва да е с обем 5-6 страници (Не е малко! Не искайте да  е  повече!).

– Когато сте пред публика не мислете за това какво тя си мисли за вас или за това, че може да сгрешите. В друга публикация съм описал по-подробно подготовката за презентация, но важно е да се знае, че: Когато говорите пред аудитория, мисълта ви трябва да е насочена към това: Как моите думи биха помогнали на тези хора, които ме слушат? Как да съм им полезен? Дори реално това да не е така, тази мисъл ще ви направи спокойни.

Следващият момент, който силно ви притеснява са вашите жестове и мимики. Нужно е да знаете следното:

– Погледът ви не бива да шари, но не трябва и да е “забит” в едно място или в един човек. През по-голямата част от времето можете да гледате към хоризонта на залата (малко над главите на аудиторията) така се получава зрителна илюзия, че ги наблюдавате. През част от времето е добре да премествате своят поглед на принципа на някаква геометрична фигура (да речем квадрат) така, че да преминете с поглед по конкретни зони от аудиторията. Вижте повече за контакта с поглед.

Добре е вашите жестове да бъдат описателни и да са в зоната пред гърдите. През по-голямата част от времето може да държите ръцете си на катедрата (предполага се, че там са поставени листове и папка с вашия доклад – дори и да не го четете). Когато ръцете ви са на катедрата това позволява избягването на паразитни жестове (слагане в джобовете, игра с вратовръзка или с косата, почесване по врата и т.н.). Ако в близост до вас има писалка в никакъв случай не я вземайте в ръце. Играта с писалка не ви създава повече сигурност.

Когато ръцете не са на катедрата е добре пръстите на едната ръка да докосват пръстите на другата ръка. Така отново се избягват паразитни жестове.

Разбира се едно от най-важните неща е как изглежда самата презентация.

За всички презентатори, които използват Powerpoint обръщам внимание, че в името на тази програма фигурират две думи “power” и “point” и това означава, че презентацията трябва да има освен точки, също така и движение (някакви ефекти). Колкото и да е очевидно това, в практиката ми( при работа основно с институции) съм забелязал, че от страх да не се обърка нещо при пускането на ефектите, те биват напълно премахвани. За аудиторията липсата на ефекти във вашата powerpoint презентация означава, че вия не сте достатъчно технически подготвен. Ако се притеснявате за пускането и спирането на ефектите, поръчайте да ви изработят флаш презентация (тя позволява достатъчно атрактивни ефекти, които същевременно могат да се организират с по-малко кликове от Powerpoint).

Самата презентация трябва да следва логиката на доклада ви. В нея не трябва да има много текст, а само най-важното. Трябва да има изображения (значението на изображенията е същото като даването на пример). По-добре е да имате 7-8 динамични и добре направени слайда, отколкото 60-70 статични слайда .

Шрифтът в презентацията трябва да е контрастен на фона. Изображенията трябва да са с добра резолюция (най-добре над 1000 px).

Погрижете се логото на вашата фирма да присъства на повечето слайдове. Не забравяйте в последния слайд, освен “Благодаря за вниманието” да включите и информация за контакт.

автор: д-р Георги Петков

 

HTML код на статия

Автор: snow


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар