Античният и съвременен град Созопол и с какво може да ни очарова

На 35 км източно от град Бургас може да откриете историческия и колоритен Созопол. Античният Созопол натрупва популярност с името „ Чудото на България“ Населението на града е 5000 души. Созопол е разположен на полуостров и трябва да бъде споменато, че тънка ивица земя го свързва със сушата.
Старият град се разграничава със своята впечатляваща историческа архитектура и съхранените къщи от миналото. За Старинния Созопол е характерно широката и раздвижена пясъчна ивица и културните събития и историческите забележителности. Сред най – популярните исторически културни събития може да бъде определен фестивала Аполония, които се провежда за десет дни в началото на Септември. На фестивала могат да се видят изложби, литературни вечери, концерти и др. В Старинния Созопол лесно може да бъде открит търсения от вас специфичен хотел в Созопол, а също така има много къмпинги, които са нещо много характерно за Созопол. Друга отличителна характеристика е, че в стария града има 180 исторически и съхранени къщи. Някои от по – знаменитите“Къщата ма Кортиди“, Къщата на Тодор Загоров“ и „Къщата на Мариета Стефанова“.
На разстояние което е съвсем по – малко километър се намира остров Свети Иван. Там се намира сонарния фар и останките от манастира Свети Иван Предтеча.
Фарът на острова е бил направен от френски инженери през 1884 и заедно с този които се разполага на нос Емине са пътеводните светлини към бургаския залив. Характерно за острова са многото птици – над 70 на брой, някои от които са много редки, а други са защитени. Държавата закриля този острови е едновременно и природен и археологичен резерват. Южно от Созопол можем да се види и природния резерват разположен на река Ропотамо.
В новата част на града на посетителите им се предоставя доста места където могат да бъдат настанени – специфичните хотели в Созопол – като се започне от скромни стигне се до луксозни и накрая, но не по значимостотделните бунгла или пък къщите за гости.Може би най – впечатляващ би бил един хотел на брега на морето, защото сутрин се събуждате с една неописуема гледка.

HTML код на статия

Автор: andi186


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар