Екипировката за катерене

Катеренето е екстремен и много вълнуващ спорт, но включва и определена степен на риск. Тези рискове могат да бъдат намалени, ако се използва правилното оборудване и екипировка.

Катерачното оборудване е уникално, като се започне от обувките и ръкавиците за катерене, които носим. Това оборудване прави разликата, която може да означава живот или смърт. По този начин нивото на безопасност пряко зависи от оборудването, което използваме.

Преди хората просто са използвали обикновени тенис обувки, нормално въже и колан за катерене. Но вече има модерна катерачна екипировка, която прави алпийските спортове не само забавни, но и безопасни. Обикновено оборудването за катерене включва: еспадрили/планински обувки, ръкавици, седалка, въжета, клеми и френдове, протриващи устройства, карабинери, каска, пикел, челник, слънчеви очила, аптечка за първа помощ, примки, клеми, клинове, макари, специални панталони, а дори и бельо подходящо за по-сурово време. Другите лични вещи може да включват: храна и вода, слънцезащитен крем, допълнителни дрехи, фотоапарат, палатка, съдове за готвене, туристически газов котлон, спален чувал/постелка, нож и торбичка с магнезий.

Алпийското оборудване трябва да се носи внимателно, тъй като трябва да остане с вас, докато стигнете до върха. Някои от нещата могат да се закачат за седалката ви като по този начин горната част на тялото остава сравнително по-лека. Въпреки това, не може да се носят прекалено много неща, понеже съществува и вероятността някои от тях да бъдат изгубени по пътя. Повечето катерачи използват специални раници, които са предназначени да поемат по-голямата част от важните неща.

Има много доставчици на оборудване за катерене. Някои от най-известните търговски марки са: Black Diamond, Petzl, Oakley, Elliot, Ocun, The North Face, Eagle Creek, Beal, Mountain Hardwear и други. Алпийската екипировка трябва да бъде сертифициран от Международната федерация на планинарските асоциации (UIAA) и Европейският комитет по стандартизация (CEN). Преди да закупите оборудването мерете, за да сте сигурни, че ще вземете точния размер, тъй като комфорта е много важен. Има и много производители на съоръжения за катерене. В последните години фирмите правят много издръжливо, здраво и в същото време леко оборудване за катерене.

За да сте сигурни, че сте добре подготвени за вашия любим спорт, като се оборудвате с подходяща екипировка за катерене, посетете нашия онлайн магазин за спортни стоки и алпийско оборудване.

HTML код на статия

Автор: ex3m.bg


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар