Експертиза на почерка

Под почерк се разбира системата от привични движения на ръката (двигателен навик), възпроизвеждащи съвкупността от писмени знаци. Почеркът притежава три основни своиства:

а) индивидуалност. Тя се обуславя от уникалността на всяка човешка личност като съвкупност от различни нейни характеристики. Индивидуалността на почерка се формира от анатомо-физиологичните (опорно-двигателния апарат и структурата на човешката ръка) и нервно-физиологическите и психологическите особености (вниманието, волевете качества) на човека. Индивидуалносгга съществува още в процеса на формиране на писмено-двигателния навик и се запазва в  целия процес на неговото функциониране. Уникалността се изразява чрез съвкупността, а не само в отделни признаци на почерка.

б) устойчивост – тя е относителна. Най-ниска е степента на устойчивост в началния етап на формиране на писмено-двигателния навик. Впоследствие, с упражняването на навика се постига сравнително постоянна и висока степен на устойчивост, особено при лица с трайна писмена практика.

в) комуникативност – тя би следвало да се разглежда в два аспекта: 1) като възможност да се предава смисловото съдържание чрез графичните знаци. В този смисъл комуникативността следва да се третира като относима към неограничен кръг лица (потребители); 2) комуникативността може да се разглежда и като възможност за съхранение на криминалистично значима информация, изразена чрез признаците на почерка. В този случай кръгът от потребители  на  информацията, съдържаща се в определен почерков обект, е значително стеснен само до носителите на специални знания за почерка.

Разграничават се следните признаци на почерка:

а) базови признаци- те изразяват най-общата характеристика на почерка. Към тях се отнасят: общият строеж на почерка – характер на преобладаващите движения на ръката, яснота на почерка,шрифт на ръкописния текст, координация на движенията на ръката (изразява степента на овладяване на писмено-двигателния навик)

б) общи признаци – те отразяват свойствата на писмено-двигателния навик не в отделните движения, а в цялостната им система. Към общите признаци могат да бъдат отнесени:

Размер – изразява пространствената площ на графичните обекти;

Наклон – изразява разположението на писмените знаци спря-мо линията на реда на писане;

Натиск – измерва се с ширината на щрихата на химикалната паста, мастилото или молива;

Свързаност – изразява броя на знаците, изписани с едно дви-жение на ръката;

Разтегнатост – изразява съотношението между височината на графичните знаци и разстоянието между тях;

Амплитуда – разстоянието между първия и последния знак при изписването на една дума, и други.

в) частни признаци – те изразяват отделни страни на писмено-двигателния навик, проявяващи се при изписването на отделните графични (буквени) знаци.

Към частните признаци на почерка се отнасят:

Точка на започване на движенията на ръката;

Точка на завършване на движенията на ръката;начин на започване и завършване на движенията на ръката;

Преобладаваща кръжност на движенията на ръката при изписване дъговидните елементи на отделните писмени знаци;

Начин и място на свързване на отделните писмени знаци и техните елементи;

Място на пресичане на щрихите на отделните елементи на писмените знаци;

– разположение на отделните елементи на буквените знаци спрямо линията на реда и други.

Почеркът се изменя под влияние на няколко фактора:

а) вътрешни – към тях се отнасят:

Физическото състояние на пишещия, отклонения във функционирането на психиката и нервната система, възрастта на лицето;

б) външни – те са:

Външните условия на писане – температура, осветление, влажност, видът и състоянието на пишещите принад-лежности и средства,  позата при писане и други;

в) в зависимост от продължителността на въздействие:

Трайни и временни.

г) в зависимост от характера на изменението:

Умишлени (криминални – това са имитацията и маскировката), естествени (обичайни) и патологични (необратими).

При преценка характера на изменението на почерка следва да се има предвид и неговата вариационност. Последната изразява   различието между две проявления на писмено-двигателния навик на едно лице, като при това проявление могат да се открият повече съвпадения, отколкото различия.

HTML код на статия

Автор: dyankova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар