Как да изберем палатка

Изборът на добра туристическа екипировка е много важен за доброто ви прекарване. Какво трябва да взимаме под внимание при избора на палатка.

Тегло и размер

Желаните качества на палатката, която се носи в раница са различни от тези на палатките, които разпъвате до колата си, когато сте на къмпинг. Съществената разлика се състои в това, че палатка ще бъде носена от вас в раницата ви и точно поради тази причина трябва да бъде малка и лека. Повечето модерни двуместни палатки тежат около 2 – 2,5 кг. Докато една хубава семейна палатка може да е около 9 – 10 кг. Едноместните палатки могат да тежат и под 1,5 кг и са много добри за сам човек. Обаче ако сте с някой друг, най-разумно би било ако си поделите тежестта на туристическото оборудване, което носите и си вземете двуместна палатка.

Качество

Качеството на палатката излиза на преден план, защото обикновено, когато започне да пропуска наоколо няма сухо място, където да отидете. Въпреки, че не е задължително да си вземете най-скъпата палатка, тези които се продават евтино и на разпродажба е препоръчително да се използват само, когато прогнозата за времето е добра.
Когато сте изморени, мокри, премръзнали и знаете, че следващото сухо място е на поне 10 км вървене по неравен терен, определено няма да определите изживяването си като приятно.

Кукички или улеи

Има два основни начина, по които рейките са закачени за палатката. В единия случай те се прекарват през улеи, а в другия се закачат с кукички. Някъде се използва и комбинация от двете. Като цяло тези, при които се използва закачането с кукички, са по-лесни и по-бързи за разпъване, докато когато рейките се прекарват през улеи, палатката е по-устойчива. За повечето случаи палатките използващи прекрепяне чрез кукички са достатъчно издържливи и като цяло са по-добри заради факта, че се разпъват и събират бързо и лесно.

Със или без колчета

Като че ли напоследък се налагат палатките, които не използват колчета за закрепяне към земята. Това е тяхното основно предимство – че могат да се опънат и без това. Все пак колчетата (щифтовете) са важни, за да държат палатката да не бъде отвяна от вятъра. Тези, за опъването на които са необходими колчета обикновено са малко по-леки, но за сметка на това трябва да са добре закрепени за земята, за да стоят опънати. Също така се разпъват по-трудно и може да имате големи проблеми ако се опитвате да разпънете такава палатка на скалиста повърхност или върху по-твърда почва.

Еднослойна или двуслойна

Двуслойните палатки изискват допълнително покривало, за да ви предпазят от дъжд. Въпреки, че са малко по-тежки от еднослойните и разпъването им изисква малко повече време, те обикновено са по-евтини, по-топли и се представят по-добре в мокри условия. Докато по-ниското тегло и по-малките размери в събрано състояние правят еднослойните палатки по-привлекателни, като цяло двуслойните са икономически по-изгодни.

Три или четирисезонни

Трисезонните палатки са предназначени само за пролетта, лятото и есента. Малко хора използват палатка през зимата, в сравнение с останалите сезони, така че по-голямата част от палатките, които се продават са трисезонни. Четирисезонните са направени от по-тежки материали, за да са устойчиви на по-суровите зимни условия и са по-обемни в събрано състояние, което ги прави по-трудни за носене. Някои производители предлагат палатки, които са 3+ сезонни и са добри ако ги използвате рано пролетта или късно есента. Но освен ако не планирате да пътешествате точно през зимата, трисезонна палатка ще ви е повече от достатъчна без да се обременявате с допълнителен товар.

Вестибюл

Ако няма място в палатката, където да си държите обувките, вестибюлът ще ви свърши добра работа, за да останат те сухи и в същото време да са извън нея. Някои вестибюли осигуряват достатъчно пространство дори да можете да държите палатката отворена по време на дъжд. Може да ви е приятно да усещате полъха докато навън бушува буря! За повечето хора това не си струва заради увеличаването на теглото, но вестибюлът наистина се явява лукс.

Заключение

Различните хора биха си взели различна по вид палатка, но важното е да знаете основните предимства и недостатъци, за да си изберете такава отговаряща на вашия стил и условия. Подходяща туристическа екипировка и други спортни стоки можете да намерите в нашия онлайн магазин.

HTML код на статия

Автор: ex3m.bg


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар