Петте основни умения за оцеляване

Придобиване на умения по оцеляване е един непрекъснат процес, който продължава през целия живот. Винаги има какво още да се научи и опита, което е част от забавлението да бъдеш оцеляващ.

Докато  опитът и знанията в оцеляването растат, те често се оказват полезни и в другите аспекти на живота. За пример оцелелите да се подготвят преди време, и те са експерти в изкуството на находчивост и изобретателност. Отлични атрибути за когото и да било. Например за оцеляващия е нужна подготовка, която го прави експерт в изкуството на изобретателността и находчивостта.

Отлични атрибути за когото и да било.

Възможните среди и ситуации, в които можете да се окажете са безбройни. Въпреки че всяка ситуация има своите специфични изисквания за успешно оцеляване, в крайна сметка това е майсторството на пет основни умения, които са от съществено значение. Овладяването и подготовката в тези пет основни умения ще ви дадат предимство и ще ви направляват по пътя на талантлив оцеляващ.

Основно умение 1 – Огън

Знанието как да запалите огън е най-ценното умение, което можете да притежавате. Огънят осигурява топлина, светлина и комфорт. Дори и ако не сте в подходящото облекло,  добрият огън може да ви помогне да оцелеете и в най-студените среди.

Дори и ако не са подходящо облекло добър огън може да ви позволи да оцелеят в най-студените среда.

Огънят държи настрана животните, които бродят през нощта и така можете да получите своете спокойствие и почивка, от които много се нуждаете. И това не е всичко. С огън ще сготвите храната си и пречистите водата си, две отлични качества, които ще ви запазят здрави от многото зарази, които носят организмите. Огънят ще изсуши вашите дрехи, ще ви помогне в обработката на оръжия за труд и лов и ще изпъди досадните насекоми.

Но дори и това не е всичко. Огъният и димът се използват за сигнализация на много дълги разстояния

Винаги разполагайте с поне два, дори три начина за незабавно запалване на огън. С водоустойчив кибрит, бутанови запалки, магнезиев запалители или стоманено огниво ще бъдете в състояние да запалите огън при всички нежелани природни условия.

Ако желаете да сте наистина опитен в оцеляването, трябва да разбирате изкуството по запалване на огън до съвършенство.

Основно умение 2 – Подслон

Подслонът предпазва тялото от външните фактори. Това включва топлина, студ, дъжд, сняг, слънце и вятър. Също така ви предпазва от насекоми и други твари, които които са способни да ви навредят.

Експертът по оцеляване обмисля подслон съставен от няколко слоя. Първият слой са дрехите, които избира да носи. Облеклото е от жизненоважно значение и трябва да бъде подбрано в съответствие с околната среда, в която вероятно ще попаднете. Бъдете сигурни, че облеклото ви е в няколко  слоя, за да се максимизира способността ви да се адаптирате към променящите се условия.

Облеклото ти е от жизненоважно значение и трябва да бъде подбрана в съответствие с околната среда, която е вероятно да откриете себе си. Бъдете сигурни, да се обличат в слоя за да се максимизира способността ви да се адаптират към променящите се условия.

Следващият слой  подслон е този, когато сами си построявате обежище – палатка и може би колиба. Това зависи единствено и  само от вашата изобретателност и находчивост. Ако ситуацията го изисква, обежище може да бъде създадено от всичко, което ви се намира под ръка. Бъдете подготвени – носете си одеяло и въжета, тогава създаването на подслон ще бъде относително лесно.

Преди да дойде необходимостта от построяване на подслон в среда за оцеляване, бъдете сигурно, че имате достатъчно практика и сте експериментирали с различни материали. И когато дойде момента ще се чувствате удовлетворени!

Основно умение 3 – Сигнализация

Сигнализирайки вие способвате за това да се свържете с хора, способни да ви спасят, без да се налага да извършите в действителност физически контакт с тях. Съществува голямо разнообразие от начини за сигнализиране за помощ. Те включват използване на огън и дим, фенерчета, ярки цветни дрехи и други маркери, отразяващи огледала, свирки, както и лични локаторни маяци(PLB). Трикратният сигнал се счита за такъв за помощ: 3 изстрела, 3 надувания на свирка или три пръчки във формата на триъгълник.

В краен случай, находчивостта в разработването на начини за сигнализация на потенциални спасители може много уместно да ви спаси живота.

Основно умение 4 – Храна и вода

Всеки път, когато планирате екскурзия, бъдете сигурни, че винаги си носите допълнителна храна и вода. Наличието на повече, от колкото смятате за нужно, че се нуждаете, ще ви осигури допълнителни мерки за безопасност, ако нещо се е случило  и трябва да останете по-дълго от очакваното.

Важно е да знаете как да разпределите своята вода и храна, както и да си набавите повече в средата, в която сте попаднали. Може и да издържите без храна за няколко дни, но живеейки без вода драстично ще намалите своята ефективност и физически способности

Ако е възможно преварявайте всяка вода, на която се натъкнете, за да убиете болестите и организмите в нея, които могат да ви навредят. Направете го, дори и това да ви изглежда най-чистата вода, която сте виждали.

Основно умение 5 – Първа помощ

Винаги носете със себе си аптечка за първа помощ и одеяло. Повечето наранявания, с които е вероятно да се срещнете в пустошта са относително малки ожулвания, порязвания, охлузвания и изгаряния. Големите наранявания ще се нуждаят от по-добри условия от тези, които имате на ваше разположение, което означава, че ще се нуждаят от външна помощ.

Паниката е вашият враг номер едно, когато сте във някаква извънредна ситуация – когато сте ранени, загубени или блокирани. В такива ситуации ви е нужна първа помощ за ума!

Вашата най-добра защита във всеки спешен случай е способността ви да мислите и да вземате правилните решения. Изграждането на огън, често е началото на първата помощ за ума. Това, ще ви поддържа заети и ще осигури топлина, светлина и защита.

Уменията по оцеляване натрупани чрез практика и опит ще ви служат добре. Когато реалните неща се случат, вие ще бъдете подготвени и ще способствате за това да останате жив.

http://www.carevica.com/1094.html

HTML код на статия

Автор: vasilmanolov


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар