Поддръжка на метални конструкции

Както всяка сграда, така и тази направена от метал, има нужда от поддръжка. Един от основните фактори определящи типовете поддръжка, е преобладаващият материал, от който е направена сградата. Много други особености като височина, компактност, терен на обекта също са от значение за това как може да се извършва поддръжката и освежаването. Все по-голяма роля в модерния начин за грижа към зданията има природосъобразността. Целесъобразност от този тип все повече надделява  над краткосрочните стремежи за малко спестяване. Така наречените “мръсни методи” за освежаване на сградите биват забранявани във все повече страни. Екологичните съображения засягат не само чисто физическото тяло на имотите, но и дейностите, които се планира да се осъществяват вътре. Съдържащото се в металната сграда не бива да реагира химически с материалите, използвани за поддръжка като бои, полировки, антикорозионни материали, почистващи препарати и всички онези, които оставят някаква химична следа.

Нека за удобство разделим грижите за всеки вид метални конструкции на два основни етапа. Първият ще бъде за отстраняване на дефекти, а вторият ще обхване някои методи за дългосрочно предпазване и съхранение.

Когато работим със стари елементи като цели употребявани халета или просто части от стоманени сгради, те обикновено вече са претърпели някои поражения от ръждата. Един от модерните методи за справяне с ръждата и случайните примеси в употребявания метал се извършва в специална камера, където свръхсилна пръскачка отделя частици, които не са така здраво споени с основната стоманена маса. Процесът включва и барабани, които оказват механично влияние на металния елемент и му придават характерни вибрации. Едно такова своеобразно издухване на колоните и фермите връща значителна част от потенциала им. С малко повече старание и усърдие бихме могли да постигнем добри резултати и с доброто старо шкурене. В най-неприятния случай шкурката е поставена директно в ръката ви и работата е механична и скучна. Има и ръчна машина, която лично аз съм използвал, но въпреки реномираната й марка, не вършеше повече работа от ръката ми. Доста по-приемлив вариант са металните (телените) четки, които се прикрепят към бормашина и въртеливото движение си върши работата. Лошото при тях е, че ръбовете и ъглите са недостъпни за сферичната форма на четките. Има и специални, напълно автоматизирани машини, но те също имат проблеми с ъглите. Ръбовете и ъглите се обработват от цял арсенал други инструменти. Те са специално пригодени да достигнат до труднодостъпните места, към които спадат още пролуките, цепнатините, специфичните сгъвки на дебели и тънки ламарини и други метални приспособления. Арсеналът съдържа сухи и мокри абразивни колани и нишки, възвратно-постъпателни електрически машини, мощни пръскачки, ползващи различни химикали и други. След като обаче машините нямат очи, все ще се наложи човек да пипне нещо с обикновен нож или стъргалка.

След добро основно почистване на металните части идва ред на финното почистване, което да подготви материала за налагането на защитни повърхностни слоеве. Основен метод на този етап е полирането. Финни абразивни материали се прикрепят към машини с въртеливо или постъпателно движение, като машините може да са в ръцете на човек или да са пълни автомати. Освен механично полиране има и електролитно полиране. Електролитното полиране е метод, при който за отстраняването на недостатъци се използват химични електролити. Когато всички елементи на нашите метални сгради са полирани, можем да пристъпим към методите за дълготрайно предпазване.

Задължително условие, преди да започнем, е да почистим. Повърхностите трябва да са максимално чисти, за да е по-добър ефектът от боядисването или опцинковането. Чистата повърхност трябва да се боядиса изцяло и плътно. Хората често боядисват само видимата част от конструкцията, като оставят тази откъм стените и таваните в ръцете на корозията. Частично нанесената боя има и съседна зона от същия елемент, която не е боядисана. Тази близост на боядисано и небоядисано място е предпоставка за образуване на въздушни и водни джобове между боята и метала. Подобни проблеми вредят и на железните елементи, обработени с алуминиево-цинково покритие. Повърхностното изолиране на стоманата я предпазва от кислорода, който е основния причинител на ръждата. Дълготрайността и устойчивостта на металната сграда са много по-добре защитени от разпадане и рухване. Един малко по-необичаен метод за запазване на метала е анодирането и то се използва най-вече при алуминиевите конструкции. Получава се слой на електрохимично взаимодействие между основния и повърхностно нанесения метал. Дори тези неща да ви звучат сложно, всъщност не е така. Ако сравним поддръжката на метална с бетонна сграда, определено металната се поддържа по-лесно.

Всяка сграда има нужда от специфична и обща поддръжка. Притежателите на сгради много добре знаят това и често се съветват с професионалисти за състоянието и нуждата от освежаване. Стоманените конструкции се поддържат с малко усилия, но това не трябва да притъпява вниманието ви към нуждите им. Удобството на стоманените сгради често “приспива” бдителността на своите собственици, така че си направете план за преглед на състоянието.

HTML код на статия

Автор: redaktor


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар