Linux срещу Windows

Една от най-горещите дискусии днес е коя операционна система да се исползва. В случая ще говорим за алтернативите Уиндоус и Линукс. Няма да задълбавам в историята и техническите разлики между двете операционни системи, защото по въпроса има твърде много писания, които в 90% от случаите не вършат никаква работа на обикновения потребител. Към настоящия момент пазарния дял на Уиндоус е 93% а на Линукс е около 1,07% /данните са за месец август 2011г./. Защо това е така, при условите, че най-ниската цена за Уиндоус 7 Home Premium е $199,99 за пълната версия и $119,99 за версията за ъпгрейд, а цената на Линукс е $0,00 /нула долара и нула цента/? Тук е мястото да добавя, че в настоящата статия разглеждам обикновения офис потребител, а не запалени геймъри и потребители, работещи със специфичен софтуер. Съществуват решения и за геймърите и потребителите, работещи със специфичен софтуер, но те ще бъдат разгледани в бъдеще.

Според над 20 годишния ми опит като системен администратор, обикновения офис потребител, ползващ Уърд, Ексел, Пауър Поинт и Интернет браузер, като чуе за Линукс и си представя системен администратор седящ пред един черен екран с много букви и цифри по него и правещ черни магии. Това е така, но само за сървърите, работещи под Линукс /а те са над 90% от обслужващите мрежови услуги/. Линукс също има графичен менидър и то не само един /ще спомена само двата, най-разпространени – Gnome и KDE/, които поне според мен са много по-добри от Уиндоус. Линукс също така разполага и с офис пакет /пак не само един и пак ще спомена двата най-разпространени – LibreOffice и Open Office/, при това напълно безплатни /Само ще спомена, че Microsoft Office 2007 Basic OEM се продава на цена от 384, 00 лв. Потребителите на Уиндоус могат абсолютно безплатно да си изтеглят и Open Office и LibreOffice и  да установят, че с него се работи доста по-лесно и по-бързо, отколкото с Микрософт офис. И Open Office и LibreOffice съдържат съответните програми аналози на Уърд, Ексел, Пауър Пойнт, но под други имена, които ще Ви оставя сами да откриете.

Работа в мрежа: Както споменах по-горе над 90% от сървърите, усигуряващи услуги в Интернет работят под Линукс – т.е. Линукс е направен да работи в мрежа.

Друго важно предимство на Линукс е че не забива – аз лично поддържам един рутер под линукс, който от 3 /три/ години не е рестартиран. Също така Линукс не иска да се рестартира за щяло и нещяло. Рестарт на Линукс се налага когато се ъпдейтва ядрото на операционната система и когато се правят промени по ядрото, но това вече е работа за високо квалифицирани компютърни специалисти, т.е. при обикновения потребител Линукс ще поиска да се рестартира само когато се ъпдейтне кернъла /ядрото на операционната система/.

Ако искате да изпробвате Линукс самостоятелно – съветвам Ви да си изтеглите последната версия на Ubuntu , а ако се притеснявате – може да се свържете с висококвалифицирените специалисти от IT Administration, които напълно безплатно ще Ви консултират относно предимствата и недостатъците на Линукс като операционна система за Вашия дом или офис.

HTML код на статия

Автор: mamkata


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Linux срещу Windows, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар