Mобилният уеб: въвеждане, представяне на информация и тестове

Продължение от “Недостатъци на мобилният уеб: големина на екран и разделителна способност и мобилни браузъри” …

Въвеждане на информация през мобилно устройство

Докато голяма част от новите смартфони са оборудвани с qwerty клавиатура или сензорни екрани, въвеждането на съдържание все още не е от най-лесните неща. При използването на персонален компютър, потребителят е екипиран с qwerty клавиатура, цифрова клавиатура /num pad/ и няколко бутонна мишка и работата е лесна, но при смартфона всичко е съсредоточено в едно и често затруднява потребителя при въвеждането на информация. Разбира се с все по-честото използване на мобилното устройство, потребителят се приспособява към максимално бързата му употреба, но въпреки това сме длъжни да го улесним колкото се може повече. Въвеждането на предварително ясни текстове, или използването на select-и и бутони вместо, input полета ще спестят няколко няколко минути на потребителя. Този проблем е най-често срещан сред мобилната версия на една социална мрежа да речем, т.к. при останалите мобилни уеб сайтове, информация рядко се въвежда и потребителят основно прескача от страница на страница чрез кликове.

Подбиране на най-важната информация

Това може би е един от недостатъците, на който при различните сайтове се обръща различно внимание. Например в новинарски сайт не би било трудност, т.к. най-лесно е да се извеждат последните новини най-отгоре като заглавия и след клик да се прочита цялата новина. Примери за подобни мобилни версии са най-големият онлайн всекидневник в България – m.dnes.bg и най-големият спортен портал – m.gong.bg. Не така стои въпроса обаче със социалните мрежи, където цялостната идея се крепи около съдържанието което генерира потребителя и информацията която предлага чрез своят профил. Проблъм е че уеб дизайн-а на стандартните уеб сайтове може да съдържа няколко колони с информация заради голямото пространство на разположение, поднесена по различен начин, всяка със своята цел, докато при мобилните сайтове това няма как да се приложи. За това много внимателно трябва да се подбере това, как и кое искате потребителят да може да достъпва през мобилният си телефон.

Тестове

Проблемът с тестването се дължи най-вече заради големият избор от мобилни устройства, които поддържат уеб. Докато при тестването на настолен компютрите се налага използването на 3-4 браузъра и 2-3 разделителни способности, при мобилните устройства тези цифри са приблизително с 3-4 пъти повече, като типа мобилно устройство също е от значение понякога. Друг проблем е с малкият брой налични инструменти за тестване, макар и тенденцията в последно време е да се увеличават. За това колкото и тестове да проведем, винаги ще има нещо което не сме имали възможността да тестваме.

HTML код на статия

Автор: thunder_go


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар