Авиокомпании призовават за премахване на авиационен данък

АвиокомпанииНа 17 ноември, четирима от изпълнителните директори на водещи световни компании призоваха Джордж Озбърн, британския Канцлер на Хазната, да премахне т. нар. Авиационен пътнически данък (Air Passenger Duty) с аргументите, че подобен налог има много по-голямо негативно влияние върху британската икономика, отколкото е действителната му събираемост.

В писмо до Канцлера, Каролин Маккол от easyJet, Уили Уолш от IAG, Майкъл О’Лийри от Ryanair и Стив Риджуей от Virgin Atlantic казват, че това, което става във Великобритания е огледало на събитията в Холандия през 2008 и 2009 г., когато подобен данък е бил наложен. Там само след година, бремето е било свалено, тъй като проучване е посочило, че вредните му ефекти върху холандската икономика са близо 4 пъти по-големи от печалбата, която той е носел на държавата.

Писмото подчертава, че броят на пътниците на британските летища е спадал последователно за последните три години, за да достигне до нива дори по ниски от нивата, регистрирани през 2004 г. През 2010 г. е имало със 7.4 млн. пътници по-малко в Обединеното кралство, докато броят на пасажерите, използващи европейските летища е нарастнал с 66.3 млн.

Изпълнителните директори на споменатите авиокомпании призовават Канцлера да назначи независимо изследване относно реалните икономически ефекти от този авиационен данък във Великобритания. През 2007 г. данъкът бе удвоен и след това отново се покачи през всяка от последвалите години. Великобритания има най-високите авиационни данъци в света.

В част от писмото се казва: “За усилено трудещите се семейства, този данък е доста далеч от предимството да си вземеш една добре заработена почивка. Това също е, освен данък върху туризма, и данък върху бизнеса. А авиацията не само движи износа – тя е основен износител в своето право, защото нашите авиолинии печелят близо 11 млрд. паунда от чуждестранни приходи всяка година. Туризмът е един от най-важните печеливши сектори на Великобритания, на стойност 115 млрд. паунда за британската икономика.”

Освен това, изглежда не само изпълнителните директори на авиокампании не одобряват този данък, защото изследване показва, че над 77 % от анкетираните смятат този данък за несправедлив.

HTML код на статия

Автор: tomasz.kaminski87


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар