Вакуумни слънчеви колектори за по-студени региони

С непрекъснато увеличаващите се цени на електроенергията и високите сметки, които всеки човек плаща, спокойно можем да кажем, че инсталирането на слънчеви колектори е най-доброто решение на този проблем. С тяхна помощ разходите ви за енергия за затопляне на вода за битови нужди ще се сведе до минимум. В много европейски държави монтирането на вакуумни слънчеви колектори за топла вода дори е задължително за новопостроените сгради. Съществува бих казал едно погрешно схващане, че тези слънчеви системи са подходящ само за места, където климата е предимно топъл, като южните региони. Това обаче не е задължително, тъй като има подходящи панели и за по-студените и северни региони.

  • Вакуумни слънчеви колектори

Това са ново поколения слънчеви системи за топла вода, които се отличават от останалите заради своите вакуумни тръби. Тези колектори са съставени от специални тръби с два слоя с вакуум между тях, защото той е най-добрия изолатор. Вакуумните тръбни колектори работят отлично при по-студен климат, с минимални топлинни загуби.

  • Принцип на работа

Въпреки че вакуумните тръби колектор изглежда много различно от плоски слънчеви колектори, те не се различават по принципа им на работа. Слънчевата радиация попада върху външния слой на вакуумните тръби, а след това достига и до вътрешните, които са покрити с тъмен абсорбиращ материал. След това тази радиация се преобразува в топлинна енергия, която се използва за затопляне на вода. Тази топлина не може да излезе извън тръбите заради вакуумната изолация. Вместо това тя се прехвърля върху топлопреносната течност, която е добре да бъде антифриз, за да не замръзва. Веднъж загрята тази течност, тя се отправя към резервоара, където отдава своята топлина на водата в него.

  • Видове

Двата най-разпространени видове са колектори с термосифон и колектори с “Heat Pipe” технология. Тези два вида се различават по начина си работа. При колекторите с термосифон се наблюдава едно непрекъснато циркулиране на водата. Когато тя се загрее започва сама да се изкачва на горе и когато отдаде своята топлина на водосъдържателя, тя се спуска обратно надолу по тръбите. Този процес много учени наричат естествена конвекция на водата. Още за тях можете да намерите на www.emde-solar.com/модели/слънчев-колектор-термосифон. Особеното при колекторите с „Heat Pipe” технология са техните тръби, в които се осъществява топлообмена. Това се случва в горния край на тръбите, където е и най-горещата им част.

В заключение ще добавим, че ако живеете в регион, където климата е по-студен, тогава най-добрия избор за вас биха били вакуумните слънчеви колектори с „Heat Pipe” технология, тъй като те са много по-издръжливи при ниски температури. Повече за този вид колектори можете да прочетете на www.emde-solar.com/модели/слънчев-колектор-heatpipe.

HTML код на статия

Автор: web fusion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Вакуумни слънчеви колектори за по-студени региони, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар