Венеция – една съвременна приказка

Венеция завладява със своята красота. Разположен е насред лагуна и върху 118 малки острова. За много кратко се превръща в основна средновековна сила. Градът е един изключителен архитектурен шедьовър, в който дори най-малката сграда съдържа творби на някои от най-големите световни изпълнители като Джорджоне, Тициан, Тинторето, Веронезе и др.

Венеция е уникално художествено постижение. Притежава несравнима серия от архитектурни ансамбли, илюстриращи вековно великолепие. Не случайно този  град е под закрилата на Юнеско. Със своите сгради и техните украшения, датиращи от периода между византийската епоха и Ренесанса се превръща във жадувана дестинация.

Градът е известен като “Serenissima”, “Кралицата на Адриатика”, “Град на водата”, “Град на мостове”, и “Градът на светлината”. С право Венеция е поставен в горната част на списъка на най-красивите градове в света. Ако планирате екскурзия до този град мечта, вижте какво бихте могли да разгледате.

1.     Мостът „Риалто”.

    Това е най-старият мост във Венеция. Изключително  оживено място. Тук идват много туристи, които искат да се насладят на  града. Мостът е построен е в края на 1500 г., той става най- големият търговски център на Венеция. Цялото място е пълно с малки магазини, където можете да направите наистина добри сделки за кожени изделия и класически венециански маски. Може да изберете пресни плодове и зеленчуци от най – големия зеленчуков пазар в града.

Тук може да се разходите с гондола. Това е уникална Венецианска лодка, която се направлява от гондолиер (гребец), който играе ролята и на екскурзовод. Едно време гондолите са били обществен транспорт, но сега са  само като туристическа атракция. За съжаление това е доста скъпо удоволствие, но уверявам ви, че си заслужава.

2.     Площад ”Сан Марко”.

Известен със своите гълъби и зашеметяваща архитектура, това  е централна забележителност и място за събиране на хората във Венеция. Най-оживеното място, където се провеждат повечето фестивали.

3.     Базиликата “Сан Марко”.

Тук е разположена  гигантската католическата катедрала, която  може да се похвали със сложна византийска архитектура, религиозни произведения на изкуството и златни мозайки, увенчана с поредица от украсени куполи и кули.

Първоначално построена като светилище на Св. Марко. През  9-ти век, тази църква е била разрушена от пожар. Втората сграда е била разрушена през 11-ти век, за да направи път за по-впечатляваща постройка и тя е била преоформена през годините, превръщайки се в катедралата на Венеция, където се провеждат много държавни церемонии. Има асансьор, който отвежда посетителите към върха, където могат да се насладят на страхотна панорамна гледка над покривите и лагуната.

4. Златната къща

Този прекрасен венециански готически дворец е построен през 15-ти век и е пълен с много култури и орнаменти, които някога са били покрити със злато. Вероятно най-добрият пример на готическата архитектура във Венеция, фасадата също някога е била позлатена. Сред най-впечатляващите произведения вътре са тези на Антон Виторе Карпачо, Бордоне, Тициан, Мантеня, Тинторето, Ван Дайк и др.

5. Ca ‘Rezzonico

Това е един огромен бароков замък от 17-ти век, където се намира  най-прекрасната бална зала. През годините той е бил домакин на много прекрасни рекламни снимки, включително една през 1960 г. в чест на Ричард Бъртън и Елизабет Тейлър.

6. Santa Maria Della Salute

Църква, посветена на Дева Мария, която е  била построена през 1630. Salute е с огромна структура, изградена на осмоъгълен план и пълен с изображения  на Св. Богородица.

Вътре в църквата има много ценни картини от Тициано .

7. Palazzo Mocenigo

Сред красивите паметници в Венеция е и Palazzo Mocenigo. Този зашеметяващ дворец бил построен да приюти едни от най-видните семейства във  Венеция. Разхождайки се из сградата,  ще имате  възможност да си представите стария венециански начин на живот. Може да разгледате  картините, невероятните дрехи  и мебели.

8. Камбанария Сан Марко

Камбанарията на Сан Марко е най-високата структура на града. От нейните  97 m можете да се насладите на прекрасната гледка към целия град и купола на катедралата “Сан Марко”.

Кулата е построена през 9-ти век и след това възстановена няколко пъти през следващите столетия.

Неочаквано се строполява на земята през 1902 г., като за щастие не наранява никого и се построява наново, като се възстановява  първоначалната структура, както и са спасени древни камбани.

9. Мост на въздишките

Нарича Мостът на въздишките, защото в стари времена,  затворници са прекарвани от там след процеса по пътя за затвора.

След целодневно ходене по малките улички и обикаляне по забележителностите на града, със сигурност  сте огладнели. Тогава можете да се доверите на  уникалната Венецианска кухня. Тя  е малко по-различна от традиционната италианска храна, като акцентите са върху риба и зеленчуци.  Не избирайте ресторанти в претъпканите площади, защото те  са доста по – скъпи. Отидете в малък ресторант на улицата, там ще се уверите, че за да се насладите на великолепна храна, не е задължително тя да е скъпа.

Посетете Венеция – един съвременен град – приказка. Уверявам ви, че цялата тази красота и изящество ще останат завинаги в сърцата ви!

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар