Видове акне.

Появата на пъпки и дефекти по кожата може да се окаже доста стресиращо за някои хора. Макар, че всички видове акне изглеждат подобни, в действителност те са няколко вида.

Акнето е кожно заболяване, което засяга мастните жлези по кожата. Порите в кожата са свързани с каналчета наречени фоликули. Мъртвите кожни клетки се транспортират през фоликулите до повърхността на кожата. Има моменти, когато тези фоликули се запушват, което води до развитие на пъпка.

Някои зони на тялото са по-склонни към развитие на пъпки. Това са зоната  на лицето, шията, гърба, гърдите и раменете.  Проблемите, които създава акнето са свързани повече със самочувствието на човека отколкото с неговото здраве. Единствения значим проблем е образуването на белези. Причините за акне не са напълно ясни, въпреки че себума и кожните клетки блокират фоликулата. Бактериите, които се развиват причиняват подуване и започва образуването на  пъпката. Съществуват няколко вида акне:

Черни точки:  Известни са като отворени комедони. Съдържат себум и мъртви кожни клетки, които предизвикват окисляването на меланина. Това придава тъмния цвят на черните точки.

Бели точки: Това е вид акне, при което пъпките остават под повърхността на кожата. Наричат се затворени комедони. Те също съдържат себум и мъртви кожни клетки. Но тъй като тези фоликули имат много малки отвори и въздухът не достига до тях окисление не се извършва.

Папули: При този вид акне се образува малки червени или розови пъпки по кожата. Много е важно да не се нараняват за да не се увеличат размерите им. Те изчезват от самосебе си без да оставят никакви белези.

Пустули: Представляват червени пъпки с гноен връх и различни размери. При появата на многобройни пустули е необходимо да се консултирате с лекар.

Възли: Тези пъпки са големи, болезнени и твърди. Те се появяват в резултат на дълбоко разкъсване в стената на фоликула. Таза инфекцията се разпространява и в съседни фоликули. При този вид акне, пъпките не трябва да се изстискват, за да се избегне появата на белези.

Кисти: Кистите са болезнени, дълбоки и пълни с гной пъпки, които са склонни към образуване на белези. Кистите се образуват както възлите, но при тях около инфекцията се образува мембрана в дермата. Докато кистата стигне до повърхността, тя уврежда здравата кожа и унищожава фоликула. Това е най-тежката форма на акне.

Има много различни видове акне, включително акне розацея, акне конглобата, акне фулминанс. Акнето е често срещано състояние, което засяга хора от различни възрасти. Стастиката показва, че 80% от всички хора на възраст между 11 и 30 години имат акне от време на време. За това допринася промяната на хормоналните нива по време на пубертета, бременност, наследственост и др.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар