Видове херния

Съществуват няколко вида херния. Тя се появява обикновено в долната част на корема. Мастната тъкан и мускулите в коремната област са обвити в тънка мембрана. Образуването на хернията се дължи на слабост или отвор в коремните мускулите. В резултат на това част от мастна тъкан или орган изпъкват или излизат през образувалия се отвор.

Причини за появата на херния.

Кашлица, напрежение при уриниране, вдигане на тежки предмети или затлъстяването, повишават налягането в коремната кухина и това може  да доведе до образуване или влошаване на хернията. Фамилната анамнеза за този вид заболяване също може да бъде причина, даден индивид да бъде по-податлив към образуването и.

Симптоми при херния.

Обикновено хернията не предизвиква никакви симптоми, но това представлява потенциален риск за отделния индивид, тъй като притока на кръв към тази част на тялото е прекъснат. Това води до спешни медицински състояния, тъй като снабдяването с кислород, който се транспортира чрез кръвообращението е нарушено. Хернията трябва да се премахне с навременна хирургическа намеса.

Видове херния.

Въпреки, че хернията се среща по-често при мъжете и жените, децата също са склонни към този тип заболяване. Вижте кои са основните видове:

–          Мозъчна херния. Това е един от най-тежките видове херния, която може да завърши с фатален край за индивида ако не се предприеме лечение навреме. Този тип херния се образува в кората на мозъка. Образуват се лезии, които оказват натиск върху нервните клетки в мозъка.

–          Епигастрална херния. Обикновено се появява в долната част на гръдния кош над пъпа. Тя представлява мастна тъкан, която се формира в слаба зона в коремната кухина.

–          Бедрена херния. Това е един от най-често срещаните видове херния при жените. Появява се обикновено по време на бременност и раждане. При нея се забелязва изпъкналост, която се формира в бедрената вена и води до слабост в областта на слабините. Препоръчва се навременна лекарска намеса за да се избегнат усложнения.

–          Хиатална херния. Наблюдава се по-често при хора с наднормено тегло и хора в средна възраст. При този тип заболяване, горната част на стомаха се избутва в гръдната кухина през диафрагмата. Това състояние може да бъде причинено от неправилен режим на хранене.

–          Следоперативна херния. Появява се в близост до незараснали изцяло разрези в областта на корема, в резултат от направена операция. Този тип херния се наблюдава при 2 до 8% от лицата, които са подложени на коремна операция.

–          Ингвинална херния. Това е един от най-честите видове херния при мъжете. Формира се в ингвиналния канал в слабините, което води до натиск и блокиране на притока на кръв в слабините.

–          Пъпна херния. Появява се в областта на пъпа. Наблюдава се предимно при бебета по време на раждане или веднага след раждането. Лекува се когато детето е на възраст между три и четири години.

 

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар