Вино – приятен начин да се стоплите в зимната нощ

С вино, както в древността, така и в днешно време се отбелязва всеки весел повод.  Основание за много иниацитиви от поети, изобретатели,военни лидери. Напитката, имаща и свой   бог, според древногръцката митология, синът на Зевс – Дионис, богът на виното, лозарството и веселието.

Богът на виното е бил тачен също и в Древен Рим и Тракия, но с друго наименование – в областите, където живяли траките е бил познат под името Загрей. Нашият регион е едно от кътчетата в света познато с високоценено вино.

В нашата държава могат да се засадят много видове грозде. Родното вино е също толкова качествено, колкото виното, бутилирано в Испания и Франция. Първокласното червено и бяло вино е получавало множество медали от панаири по цялото земно кълбо.

В нашата държава отбелязваме и Трифон Зарезан, един от дните, останали ни като завещание от нашите предци, празник, посветен на лозарите и винопроизводителите. Според Юлиянския календар Трифон Зарезан се е посрещал на 14 февруари, но в днешно време го чесваме на 1 февруари. Обредът е различен в различните области, но е присъщо избирането на „цар” на лозята, който в някои области дори символично го окъпват във вино. Целта, която се преследва с консумирането на множество литри вино, е добива от грозде през дадената година да бъде по-изобилен от тази в предходната година.

Полезността от пиенето на червено вино е интересувало хората дълго време. Поради тази причина, голям брой видни учени са реализирали многобройни тестове, за да се открие от къде се получава силата на червеното вино. Според най-новите изследвания, умерената консумация на червено вино не само влияе добре на сърдечно-съдовата система, но също при жените води до по-бавно покачване на килограми.

Според последните резултати умерената консумация на червено вино, може да ви спести и сравнително честото навестяване при стоматолога. Причината е в богатите на антиоксиданти зърна на червеното грозде, съдържащи важните за зъбите микроелементи. Вино, в комбинация с други продукти от природата е много резултатно при редица заболявания. В медицината това се нарича енотерапия и се определя от лекар.

Определянето на цвета и вкусовите качества на виното при всеки човек е различно. Въпреки въведените стандартни термини като цвят слама, рубинен, ръждив, малинов, карамел, мастилен, цикламен и т.н., всеки човек може сам да определи виното което дегустира според своето усещане. За виното може да се напише много и никога няма да може да се опише със слова, неговата мощ не може да бъде осъзната от книгите, тя трябва да бъде почувствана.

HTML код на статия

Автор: vinoto


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар